Përplasja për reformën zgjedhore, ndërkombëtarët nuk i përgjigjen Gjiknurit

Damian Gjiknuri ka pohuar per mediat sot se nderkombetaret nuk po i pergjigjen kerkesave te tij ne lidhje me reformen zgjedhore.

Bashkëkryetari i Komisionit për Reformën Zgjedhore, Damian Gjiknuri i është përgjigjur opozitës për deklaratën e Monika Kryemadhit se nëse nuk duan të vijnë më në Këshillin Politik të thonë por procesi nuk do të ngelet peng.

Gjiknuri deklaroi pas mbledhjes online se do i kërkojë zyrtarisht opozitës që Këshilli Politik të rifillojë javës tjetër dhe nëse nuk duan të vijnë është vendim i tyre.

Por Gjiknuri la të nënkuptohet se me apo pjesëmarrjen e opozitës Reforma Zgjedhore do të përmbyllet brenda 30 qershorit pasi mazhoranca do e miratojë bashkë me votat e opozitës parlamentare.

”Ishte një raportim për punën e Këshillit Politik. Kuvendi na ka lënë një afat 30 qershor dhe ky duhet të jetë afati i fundit pasi Reforma Zgjedhore është pikë themelore para uljes në konferencën ndërqeveritare.

Opozita jashtëparlamentare ta shfrytëzojë këtë kohë në maj dhe Kuvendi në qershor të shqyrtojë për draftet.

Nuk i kuptova disa deklarata të opozitës se a janë gati të vazhdojnë me dialogun apo këto draftet që propozojnë.

Puna e atij Këshilli u ndërpre prej pandemisë. Ta rifillojmë aty ku e lamë. Dora jonë është e shtrirë, por mospjesëmarrja e tyre nuk mund të mbajë peng këtë proces.

Dua të nxis dialogun, kam folur me diplomatë të jashtëm dhe nuk kam marrë përgjigje definitive.
është në interes të PD për të vazhduar dialogun. Kuvendi i ka votat, do përpiqemi dhe me opozitën parlamentare t’i bëjmë votat.

Dëshira ime është që opozita të jetë pjesë integrale.
Do ndërmarr hapa zyrtarë në lidhje me qëndrimin që ju dhashë, për rifillim të Këshillit Politik javën e ardhshëm. Këshilli Politik pa opozitën nuk ka kuptim, se është pjesë negociuese. Nëse s’duan të marrin pjesë t’ua thonë shqiptarëve dhe të vijojmë ne punën.

Një nga propozimet është për procesin zgjedhor, pra partitë të heqin dorë nga administrimi i procesit zgjedhor që është ‘game changer’. Shpresoj të kemi mundësi të gjejmë kompromis. Kolegji Zgjedhor ka ardhur momenti se është çështje kohësh derisa të krijohet Apeli që do të jetë edhe institucioni që do trajtojë ankesat.

Kemi rënë dakord që të përfshihet teknologjia, që KQZ të merret me votën e emigrantëve pra si do të bëhet votimi në distancë. Nuk i kemi lidhur duart vetes vetëm me ligj por organet të bëjnë rregullat.
Qeveria tranzitore nuk është kusht i Reformës Zgjedhore, është çështje politike.”- tha Gjiknuri.