Ekipi i Oksfordit vaksinon dy vullnetarë kundër Covid-19, jepen përshtypjet e para

Testimet e para njerëzore në Evropë për vaksinën e koronavirusit kanë filluar në Oksford.

Elisa Granato dhe një tjetër ishin vullnetarët e parë që u injektuan. Dy vullnetarë u injektuan, i pari nga më shumë se 800 njerëz të rekrutuar për kërkime.

Veprimtari e ketij testimi do të thotë që vullnetarët nuk do të dinë se cilën vaksinë po marrin, edhe pse mjeku do ta bëjë atë.

Elisa Granato, një nga dy që mori injektimin, i tha BBC: “Unë jam një shkencëtare, kështu që dua të përpiqem të mbështes procesin shkencor kudo që të mundem”.

Kjo vaksinë u zhvillua në më pak se tre muaj nga një ekip në Universitetin e Oksfordit. Sarah Gilbert, profesore e vaksinologjisë në Institutin Jenner, udhëheq studimet para-klinike.

“Personalisht kam një nivel të lartë besimi në këtë vaksinë,” tha ai. “Sigurisht, ne duhet ta provojmë atë dhe të marrim të dhëna nga njerëzit. Ne duhet të tregojmë që me të vërtetë funksionon dhe ndalon njerëzit e infektuar me virusin e koronës para se të përdorin vaksinën në popullatën më të gjerë. ”

Prof. Gilbert më parë tha se ai ishte “80% i sigurt” vaksina do të funksiononte, por tani ai preferon të mos vendosë numra, duke thënë vetëm se ai është “shumë optimist” për mundësitë e tij.

Kjo vaksinë është bërë nga një version i dobët i virusit të zakonshëm të ftohjes (i njohur si adenovirus) nga chimps që janë modifikuar në mënyrë që të mos rritet në njerëz. Ekipi i Oksfordit ka zhvilluar një vaksinë kundër Mers, një lloj tjetër i koronavirusit, duke përdorur të njëjtën metodë – dhe që premton rezultate në prova klinike.