Turshi dhe bulmet për një sistem të fortë imunitar

Ushqimet e duhura mund të parandalojnë sëmundjet dhe të përshpejtojnë shërimin prej tyre. Ushqimet e shëndetshme janë të dobishme për një sistem të fortë imunitar, që largon viruset pushtuese.

Ndonëse mund të duket sikur nuk është në dorën tuaj të shmangni virozat e stinës, duhet të dini që ushqimet kanë një ndikim tejet të lartë. Sistemi imunitar është shumë i rëndësishëm dhe ka nevojë për një ‘ushtri’ të mirëfilltë ushqyesish, që të luftojë bakteret.

Sistemi imunitar është mbrojtja më e mirë

Nëse dëshironi të qëndroni të shëndetshëm dhe energjikë, duhet të keni një sistem imunitar të fortë. E gjithë beteja për më shumë imunitet nis në gojë.

Pështyma përmban substance, që luftojnë mikrobet dhe nuk lejojnë depërtimin në organizëm. Çdo mikrob, që arrin të kalojë këtë front kryesor zbret në stomak dhe përballet me acidin hidroklorik.

Nëse mbijetojnë në stomak, atëherë mikrobet përballen me proteinat dhe përbërësit kimikë në sistemin tretës, që janë përbërës për shpërbërjen e baktereve të këqija.

Bakteret e mira luftojnë ato të këqija dhe parandalojnë hyrjen e tyre në gjak ose në zorrë. Këto baktere të mira quhen probiotikë dhe luftojnë sëmundjet.

Ushqim për probiotikët

Sistemi gastrointestinal përbën 70 përqind të sistemit imunitar. Ky sistem strehon bakteret e mira, që luftojnë sëmundjet.

Probiotikët kanë nevojë për ushqim të pasur me fibër dhe ushqyes por jo për ushqime të përpunuara me yndyra dhe sheqerna.

Një ushqyerje e pasur dhe e ekuilibruar është siguria më e madhe që mund të merrni në betejën kundër viruseve dhe infeksioneve.

Me fjalë të tjera, nëse ushqeheni keq, do të sëmureni më shumë. Ushqyerja e mirë i jep trupit mundësinë t’I mbytë bakteret dhe viruset e huaj.

Prebiotikët dhe probiotikët

Prebiotikët (bakteret ushqimore) janë ushqim i mirë për probiotikët. Prebiotikët janë një formë pothuajse e tretshme e fibrës.

Çdo ditë, ju duhet të konsumoni të paktën 2 ose 3 racione me ushqime të pasura me prebiotikë që të mbani të kënaqur probiotikët dhe të shëndetshëm sistemin imunitar.

Disa prej ushqimeve më të pasura me prebiotikë:

– Perimet: shpargu, hudhra, argjinarja, preshi dhe qepët.
– Karbohidratet: elbi, fasulet, tërshëra, kuinoa, thekra, gruri, patatet dhe patatja e ëmbël.
– Frutat: mollët, bananet, frutat e pyllit, agrumet, kivi.
– Farat: farat e linit dhe chia.

Probiotikët nga ana tjetër na ndihmojnë të qëndrojmë të shëndetshëm dhe të rimëkëmbemi shpejt. Nëse nuk jeni prekur nga sëmundjet, synoni të konsumoni një ose dy racione me ushqime të pasura me probiotikë në ditë ose më shumë nëse jeni të prekur nga sëmundjet.

Disa prej ushqimeve të pasura me probiotikë janë:

– Produktet e bulmetit: Kosi, djathi dhe produkte të tjera bylmeti.
– Perimet e fermentuara: turshitë si ajo e lakrës dhe kimchi.

Ju mund të merrni suplementë probiotikësh për tu dhënë baktereve një dorë shtesë, vetëm me aprovimin e mjekut. Ngrënia e ushqimeve me prebiotikë dhe probiotikë mban larg viruset dhe bakteret.