Covid-19/ Rritet frikshëm numri i viktimave në Itali, 1809 të vdekur, 2853 të infektur

Sipas të dhënave të fundit nga autoritetet italiane, mbi 20 mijë (konkretisht 20 603) është numri i të sëmurëve me koronavirus në gjithë vendin, me një rritje prej 2.853 krahasuar me të Shtunën, ndërsa numri i përgjithshëm i të infektuarve – përfshirë viktimat dhe të shëruarit – arriti në 27,747.

Të dhënat u siguruan nga komisari i urgjencës Angelo Borrelli në një konferencë për shtyp për Mbrojtjen Civile. Që nga dita e djeshme, 368 vdekje të reja janë lidhur me epideminë e koronavirusit në Itali (të Shtunën rritja kishte qenë 175), duke e çuar numrin e përgjithshëm të vdekjeve në 1.809, ndërsa në të gjitha të shëruarit janë 2335.

Nga 20,603 raste pozitive, 9.268 janë në izolim në shtëpi pa simptoma ose me simptoma të buta, 1.672 janë në kujdes intensiv. “Përqindja prej 10% e pacientëve në kujdesin intensiv mbetet e pandryshuar,” tha Borrelli, i cili më vonë konfirmoi se situata më problematike mbetet ajo e Lombardisë. Pastaj u bë një thirrje për respektim të rregullave: “Problemi me të cilin përballen disa zona të vendit, disa zona heroike, është një realitet që prek të gjithë dhe asnjë pjesë dhe asnjë qytetar nuk mund të ndjehet i ekzonuar dhe jo i përfshirë në këtë sfidë – theksoi kryetari i Institutit të Lartë të Shëndetit (ISS), Silvio Brusaferro.

Për këtë arsye ritheksoj thirrjen për të miratuar të gjitha masat e rekomanduara, madje edhe kur duket se sot rastet janë shumë të kufizuara.Nëse nuk i adoptojmë ne nuk mund të formojmë kurbën dhe ne krijojmë skenarë veçanërisht kritikë. Unë i referohem rregullave: ju duhet të dilni vetëm për nevoja të punës, trajtim mjekësor dhe shpenzime. Ju duhet të kufizoni udhëtimet dhe daljet në minimum“.

Në përgjigjen e disa pyetjeve, Brusaferro përsëriti se higjena është e rëndësishme për të shmangur koagulimin dhe është thelbësore të lani duart shpesh dhe me kujdes: “Virusi ka një mbijetesë që mund të ndryshojë nga disa orë deri në disa ditë. Por është shumë e ndjeshme te dezinfektuesit. Parandalimi më i mirë i transmetimit përmes sipërfaqeve është që shpesh t’i lani duart tuaja”, tha ai.

Në dritën e evolucionit të sëmundjes dhe kurbës së rritjes së infeksioneve në Itali “vendet e tjera evropiane po miratojnë masa të ngjashme me tonat, të cilat aktualisht janë më të efektshmet në modifikimin e kurbës”, tha Brusaferro, duke shpresuar se “fakti që edhe vendet e tjera i adoptojnë ato mund të krijojnë një veprim sinergjik “.