Ligj për punësimin e të huajve, bizneset kërkojnë punëtorë në Bangladesh, Kinë e Afrikë, monstra largoi shqiptarët

Qeveria i ka dërguar parlamentit një projekt ligj për punësimin e të huajve, përmes të cilit do të zbatohet një prej vendimeve në kuadër të Shengenit Ballkanik marrë në samitin e Ohrit.

Këshilli i Ministrave, ka propozuar që të përjashtohen nga detyrimi për pajisje me leje pune dhe certifikatë regjistrimi pune për shtetasit e vendeve të Ballkanit Perëndimor, ata nga Bosnjë-Herecegovinës, Malit të Zi, Kosova, Serbia dhe Maqedonisë së Veriut.

Në relacionin dërguar parlamentit qeveria kërkon edhe lehtësim për punësimin e të huajve që do të përfshihen në procesin e rindërtimit pas tërmetit.

“Punësimi i shtetasve të huaj në sektorë të ndryshëm, me qëllim eliminimin e pasojave dhe rimëkëmbjen nga fatkeqësia natyrore, të përjashtohet nga detyrimi për pajisje me leje pune dhe certifikatë regjistrimi në punë. Ky propozim vjen pasi, konsiderohet se ka pamjaftueshmëri të fuqisë punëtore për të mundësuar rimëkëmbjen nga fatkeqësia natyrore brenda një periudhe kohore të arsyeshme”.

Përmes këtij projektligji që nisi të diskutohet në komisionin parlamentar të ligjeve, parashikohet edhe nisja e lëshimit të vizave elektronike on-line. Kjo lidhur me pamundësinë për të mbuluar shumë vende me misione diplomatike apo poste konsullore, që do të lëshonin vizë hyrëse në territorin e Republikës së Shqipërisë për të huajt që duan të vizitojnë vendin tonë.

Ligji vjen në një kohë që mbi gjsyëm milioni shqiptarë janë detyruar të largohen nga Shqipëria si pasojë e regjimit të Ramës. Aktualisht, bizneset janë të shqetësuara për mungesën e fuqisë punëtore. Fabrikat e mëdha të fasonerisë po kërkojnë fuqi punëtore në vende të tilla si Kina, Bangladeshi dhe Afrika.