Gjata: OFL i duhet të Ramës për t’i mbyllni gojën kush flet kundër qeverisë ose për të vënë çmimet, “hidhuni se kemi zgjedhje”

Sekretari i Çështjeve Ligjore në Partinë Demokratike, Çlirim Gjata, në studion e Abc News me gazetarin Endri Xhafo ka komentuar paketën “Anti-KÇK”.

Sipas Gjatës, ky akt normativ është në kundërshtim me Kushtetutën. Gjata thekson se me këtë akt, kreu i SPAK vihet nën urdhrat e ministrit të Brendshëm, në një kohë që Komiteti Kombëtar i Koordinimit për Parandalimin dhe Luftën Kundër Krimit të Organizuar, drejtohet nga Sandër Lleshaj. Më tej Gjata nënvizon se kjo që po bëhet është shoë dhe ka si qëllim të kapë SPAK-un.

Po ashtu ai u shpreh se kjo nismë nuk u ka pëlqyer as ndërkombëtarëve, pasi sposton Reformën në Drejtësi.

“Krijohet një komitet ku kryetari i SPAK është nën urdhrat e ministrit të Brendshëm. Krijohet ky komitet që shkatërron ndarjen e pushteteve. Nuk i ka pëlqyer ndërkombëtarëve kjo se u ka spostuar reformën e tyre në drejtësi. Nuk u ka pëlqyer fare se e ka spostuar fare drejtuesin e SPAK-un”, tha Gjata mes të tjerash.

Pjesë nga biseda në studio

Xhafo: Pse tani po kundërshtoni Anti-KÇK?

Gjata: Do flasim në raportin që kanë diskutuar ndërkombëtarët për këtë.

Xhafo: Do flasim për të gjitha.

Gjata: Ligjërisht kemi një akt drastik, por që ka dalë me akt normativ. Dikur quheshin dekrete ligje. Praktikat që dikur i përdorte Ramiz Alia.

Xhafo: Këto janë përdorur në shumë vende të botës. Parlamenti a duhet ta votojë?

Gjata: Në ato kohë ndërmerreshin të tilla akte sa për sy e faqe se nuk çante njeri kokën për Kuvend, tani ndërmerr akte të tilla. Ngjan me atë sepse aktet normative që ka parashikuar nga Kushtetuta jonë janë për situata emergjente siç janë përmbytjet, epidemi etj. Nuk mund ta quash ti për situatë emergjente me akt normativ. I duhej për emergjencë. Enver Hoxha ndërmerrte dekret ligje. Të njëtën gjë bën edhe Edi Rama sot. Është anti kushtetues sepse nuk është akti normativ për këto, por Kodi i Procedurës Penale.

Anashkalohet një ligj i 2004-ës. Për masat kundër terrorizimit. Ka një ligj të 2008, ia ke marrë kompetencat Prokurorit të Përgjithshëm, i famshi ligji anti amfia. I 2016-ës, për organizmin e institucineve për luftimin e krimit të organizuar. Jo polici me akt normativ. Vë përpara murit qytetarët.

Xhafo: Pse ia ka dhënë policisë? Kemi një rast konkret Berisha dhe Capja, u është dhënë 48 orë kohë që të justifikojnë pasurinë e tyre. Pra nuk kemi sekuestro të menjëhershe?

Gjata: E para është për show. Njëri ka një sekuestro nga prokuroria që në 2015. Pse nuk ve sekuestro mbi Edmond Begon. Pse nuk sekuestron pasurinë e Saimir Tahirit. Lulzim Berisha u lirua nga burgu para zgjedhjeve. Prandaj është për show.

Xhafo: Pse ia dha policisë? Sot kishim edhe juristë që shprehnin shqetësimin që kreu i SPAK është anëtar i komitetit kur është edhe ministri i Brendshëm.

Gjata: Pse policiët qenkan të ndershëm. Pse u bë vetting për policët? Është thjeshtë për show. Ky akt normativ u bë për të vënë çmimet “o të mbyllni gojën kush flet kundër qeverisë, ose për të vënë çmimet hidhuni se kemi zgjedhje”.

Krijohet një komitet, kryesohet nga ministri i Brendshëm. Krijohet një komitet ku kryetari i SPAK është nën urdhrat e ministrit të Brendshëm. Krijohet ky komitet që shkatërron ndarjen e pushteteve. Nuk i ka pëlqyer ndërkombëtarëve kjo se u ka spostuar reformën e tyre në drejtësi. Nuk u ka pëlqyer fare se e ka spostuar fare drejtuesin e SPAK. Ajo që thatë ju për 48 orë, çfarë do bëjë për 48 orë?

Xhafo: Pse e bëri, nuk ka urgjencë? Ju thatë se ka marrë kompeteca dhe i ka futur në akt normativ

Gjata: I ka spotuar dhe ia ka dhënë policisë. Nuk është tani urgjenca.

Xhafo: Qeveria pretendon se ka një grusht prokurorësh dhe gjyqtarësh që për fakt të vettingut duke menduar se nuk do e kalojnë po kapin ca të kapin. Qeveria bën këtë akt për të bërë pengesë. Ky arsyetim nuk qendron?

Gjata: Ligjin anti KCK tha do e bëjë kundër prokurorëve dhe gjyqtarëve. Nuk përfshin asnjë prokuror dhe gjyqtar ky ligj. Çështja e emergjencës nuk ka filluar tani. Në 2004 e kishte të mbushur me drogë, ka filluar tek PPP-të.