“Alo Niçe”/ Shkon në gjykatë grupi i Avdylajve, për çfarë akuzohet miku i Dakos dhe…

SPAK ka mbyllur hetimet dhe ka dërguar në Gjykatën e Posaçme dosje e bujshme “339”, ku 25 persona më në krye Astrit Avdylajn akuzohen për grup të struktuar kriminal me veprimtari kryesore trafikun e drogës. Pjesë nga përgjimet e kësaj dosje u publikuan nga “Bild” ku ish-kreu i bashkisë së Durrësit, Vangjush Dako fliste në telefon me Astrit Avdylajn të cilin e thërriste “Nice”.

Sakaq mësohet se seanca paraprake, e planifikuar për sot, është shtyrë për më datë 13 Shkurt , për shkak se nuk është bërë njoftimi i të gjithë personave që janë nën hetim

Gjatë hetimit kanë rezultuar të dhëna se i pandehuri Astrit Balliu (Avdyli) dhe personat e tjerë merreshin me trafikimin e sasive të madhe të lëndëvë narkotike nga Shqipëria në drejtim të Italisë dhe vendeve të tjera Evropiane.
Nga aktet e administruara, nga përdorimi i metodave speciale të hetimit, si përgjimet telefonike, vëzhgimet, rezulton se janë dokumentuar episodet konkrete të sekuestrimit të lëndëve narkotike të llojit cannabis sativa, si gjatë prodhimit dhe shitjes së narkotikëve brenda vendit, ashtu edhe trafikimit të saj për jashtë shtetit, si dhe trafikimi i lëndëve narkotike të lojit heroinë brenda vendeve të Bashkimit Europian, nga Hollanda në Itali.

Dosja e plotë (kërkesën për gjykim) që ka mbërritur në gjykatë

PROKURORIA E POSAÇME KUNDËR KORRUPSIONIT DHE KRIMIT TË ORGANIZUAR
KËRKESË PËR DËRGIMIN E ÇËSHTJES NË GJYQ
*
GJYKATËS SË POSAÇME TË SHKALLËS SË PARË PËR KORRUPSIONIN DHE KRIMIN E
ORGANIZUAR TIRANË

Në përfundim të hetimit të procedimit penal nr.29/1 të vitit 2019 (339 të viti 2016) të filluar në datën 20.12.2019, kundër të pandehurve:

1. Astrit Balliu (alis AvdyIi,Sulejmani), i biri i Zeqo dhe i Qamile, i datëlindjes 06.09.1974, lindur dhe banues në Shijak, Durrës, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av. Z. Maksim Haxhia dhe Dritan Jahaj.
I akuzuar për veprat penale “Trafikimi i narkotikëve” në bashkëpunim në formën e posaçme të grupit të strukturuar kriminal, “Mbajtja pa leje dhe prodhimi i armëve, armëve shpërthyese dhe i municionit”, “ Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal”, parashikuara nga nenet 283/a/l, 28/4, 278/1, 333/a/2 334/1 të Kodit Penal,

2. Altin Avdyli, i biri i Zeqo dhe i Qamile, i datëlindjes 27.02.1977, lindur dhe banues në Shijak, Durrës, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av. Z. Maksim Haxhia dhe Dritan Jahaj.

I akuzuar për veprat penale “Prodhimi dhe shitja e narkotikëve”, në bashkëpunim në formën e posaçme të grupit të strukturuar kriminal, “ Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal”, parashikuara nga nenet 283/1, 28/4, 333/a/2, 334/1 të Kodit Penal,
3. Jasin Kala (alias Avdyli), i biri i Riza dhe i Fatime, i datëlindjes 05.09.1968, lindur dhe banues në Shijak, Durrës, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i dënuar, i mbrojlur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z. Baftjar Rusi dhe Vojo Bregu.

I akuzuar për veprat penale “Prodhimi dhe shitja e narkotikëve”, në bashkëpunim në formën e posaçme të grupit të strukturuar kriminal, “Pastrimi i produkteve të veprës penale”, në bashkëpunim, “ Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal”, parashikuara nga nenet 283/1, 28/4, 287/1 gërma “b”, 25, 333/a/2, 334/1 të Kodit Penal,

4. Gjevi Ndoka (alias Xhevahir), i biri i Ndue dhe i Dile, i datëlindjes 11.04.1982, lindur dhe banues në Lezhë, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, I mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z.Ardian Visha dhe Arben Prenga.

I akuzuar për veprat penale “Trafikimi i narkotikëve” në bashkëpunim në formën e posaçme të grupit të strukturuar kriminal, “ Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal”, parashikuara nga nenet 283/a/l, 28/4, 333/a/2, 334/1 të Kodit Penal.

5. Esat Mehmeti, i biri i Abas dhe i Ervehe, i datëlindjes 28.04.1965, lindur dhe banues në Fier, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z.Arben Rakiki dhe Z. Ermir Beta.

I akuzuar për veprat penale “Prodhimi dhe shitja e narkotikëve”, “Trafikimi i narkotikëve” në bashkëpunim në formën e posaçme të grupit të strukturuar kriminal, “ Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal”, parashikuara nga nenet 283/1, 283/a/l, 28/4, 333/a/2, 334/1 të Kodit Penal.

6. Petrit Sulejmani, i biri i Jemin dhe i Refie, i datëlindjes 21.04.1972, lindur dhe banues në Patos, Fier, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z.Arben Peci.

I akuzuar për veprat penale “Trafikimi i narkotikëve” në bashkëpunim në formën e posaçme të grupit të strukturuar kriminal, “ Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal”, parashikuara nga nenet 283/a/l, 28/4, 333/a/2, 334/1 të Kodit Penal.

7. Saimir Sulejmani, i biri i Jemin dhç,i Refie, i datëlindjes 09.01.1979, lindur dhe banues në Patos, Fier, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z. Alban Bengasi dhe Z.Elton Hyseni.

I akuzuar për veprat penale “Trafikimi i narkotikëve” në bashkëpunim në formën e posaçme të grupit të strukturuar kriminal, “ Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal”, parashikuara nga nenet 283/a/l, 28/4, 333/a/2, 334/1 të Kodit Penal.

8. Hajri Seferi, i biri i Myrteza dhe i Bukurie, i datëlindjes 22.07.1977, lindur dhe banues në Shijak, Durrës, me kombësi dhe shtetësi shqiplare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z. Armand Tragaj.

I akuzuar se ka kryer veprat penale “Prodhimi dhe shitja e narkotikëve”, ‘Trafikimi i narkotikëve” në bashkëpunim në formën e posaçme të grupit të strukturuar kriminal, “ Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal”, parashikuara nga nenet 283/1, 283/a/l, 28/4, 333/a/l, 334/1 të Kodit Penal.

9. Orges Jahelezi, i biri i Ferizit dhe i Nurijes, lindur më 20.01.1977, lindur në Bajram Curri dhe banues në Tiranë, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z.Alban Bengasi dhe Elton Hyseni.

I akuzuar për veprat penale “Prodhimi dhe shitja e narkotikëve”, në bashkëpunim në formën e posaçme të grupit të strukturuar kriminal, “ Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal”, parashikuara nga nenet 283/1,28/4, 333/a/2, 334/1 të Kodit Penal.

10. Shkëlqim Avdyli, i biri i Riza dhe i Fatinie, i datëlindjes 03.11.1969, lindur dhe banues në Shijak, Durrës, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z. Baftjar Rusi dhe Vojo Bregu.

I akuzuar për veprat penale “Pastrimi i produkteve të veprës penale”, në bashkëpunim, parashikuara nga neni 287/1 gërma “b”, 25, i Kodit Penal.

11. Denis Llaftiu, i biri i Fatos dhe i Lule, i datëlindjes 16.10.1986, lindur dhe banues në Shijak, Durrës, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z. Arben Peci.

I akuzuar për veprat penale “Prodhimi dhe shitja e narkotikëve”, në bashkëpunim në formën e posaçme të grupit të strukturuar kriminal, “ Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal”, parashikuara nga nenet 283/1, 28/4, 333/a/2, 334/1 të Kodit Penal.

12. Saimir Gjepali, i biri i Abdyl dhe i Hajrije, i datëlindjes 02.04.1974, lindur dhe banues në Shijak Durrës, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z.Henrik Ligori dhe Z. Arjan Salati.

I akuzuar për veprat penale “Prodhimi dhe shitja e narkotikëve”, në bashkëpunim, “Mbajtja pa leje dhe prodhimi i armëye, armëve shpërthyese dhe municionit”, “Mbajtja pa leje dhe prodhimi i armëve, armëve shpërlhyese dhe municionit”, “Prodhimi dhe mbajtja pa leje e armëve të gjuetisë dhe sportive”, parashikuara nga nenet 283/2, 278/2, 278/3, 280 të Kodit Penal.

13. Mario Zeqiri (alias Edinjo), i biri i Fejzi dhe i Dallandyshe, i datëlindjes 28.04.1983, lindur dhe banues në Sukth i Ri, Shijak, Durrës, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z. Armand Tragaj.

I akuzuar se ka kryer veprën penale ‘’Prodhimi dhe shitja e narkotikëve”, në bashkëpunim, parashikuar nga neni 283/2 të Kodit Penal.

14. Elton Shehaj, i biri i Bashkim dhe i Keze, i datëlindjes 08.01.1976, lindur dhe banues në Tiranë, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z.Armand Tragaj.

I akuzuar se ka kryer veprën penale “Prodhimi dhe shitja e narkotikëve”, në bashkëpunim, parashikuar nga neni 283/2 të Kodit Penal.

15. Fatos Llaftiu, i biri i Sali dhe i Lumturie, i datëlindjes 13.02.1958, lindur dhe banues në Shijak, Durrës, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z.Agron Lamaj.

I akuzuar për veprën penale “Moskallëzimi i krimit”, parashikuar nga neni 300 i Kodit Penal,
15. Ardit Gjyriqi, i biri i Shpend dhe i Sabrie, i datëlindjes 06.05.1985, lindur në Tropojë dhe banues në Tiranë,me arsim të lartë, me gjendje familjare i martuar, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Znj.Enkelejda Hysaj.

I akuzuar për veprën penale “Shpërdorimi i detyrës”, parashikuar nga neni 248 i Kodit Penal,
17. Admir Hoxha, i biri i Gëzim dhe i Shpresa, i datëlindjes 17.10.1976, lindur dhe banues në Krujë, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z.Maks Haxhia dhe Dritan Jahaj.

I akuzuar për veprat penale “ Trafikimi i narkotikëve” ,”Prodhimi dhe fabrikimi i lendeve narkotike dhe psikotrope “ ,në bashkëpunim në formën e posaçme të grupit të strukturuar kriminal, “ Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal “ , “Pastrimi i produkteve të veprës penale”, në bashkëpunim, parashikuara nga nenet 283/a/l, 284/c, 28/4, 287/1 gërma ‘’b”, 25, 333/a/l, 334/1 të Kodit Penal,

18. Hekuran Hoxha, i biri i Nazmiut dhe i Fitnetes, i datëlindjes 02.10.1970, lindur dhe banues në Durrës, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i dënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z. Ardian Visha dhe Z.Arben Prenga.

I akuzuar për veprat penale “Trafikimi i narkotikëve”, ’’Prodhimi dhe fabrikimi i lendeve narkotike dhe psikotrope “ ,në bashkëpunim në formën e posaçme të grupit të strukturuar kriminal, “ Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal “ , “Pastrimi i produkteve të veprës penale”, në bashkëpunim, parashikuara nga nenet 283/a/l, 284/c, 28/4, 287/1 gërma ‘’b”, 25, 333/a/l, 334/1 të Kodit Penal,

19. Iskënder Sale(alias Mehmet Gjini), i biri i Xhemal dhe i Have, i datëlindjes 03.01.1983, lindur në Turqi, banues në Rruga “Hyzri Talla”H-IV Nr.6, Fushë Kosovë,me kombësi dhe shtetësi turke, me gjendje gjyqësore i padënuar. i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga mbrojtës kosovar.

I akuzuar për veprat penale “ Trafikimi i narkotikëve” , “Prodhimi dhe fabrikimi i lëndëve narkotike dhe psikotrope”, në bashkëpunim në formën e posaçme të grupit të strukturuar kriminal, “ Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal, parashikuara nga nenet 283/a/l, 284/c, 28/4, 333/a/2 dhe 334/1 të Kodit Penal,

20. Xhemal Shala, i biri i Halit dhe i Time, i datëlindjes 29.04.1950, lindur në Ozdrim, Peje, banues në Rruga “Hyzri Talla”H-IV Nr.6, Fushë Kosovë, me kombësi shqiptare dhe shtetësi turke, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga mbrojtës kosovar.

I akuzuar për veprat penale “ Trafikimi i narkotikëve” , “Prodhimi dhe fabrikimi i lëndëve narkotike dhe psikotrope”, në bashkëpunim në formën e posaçme të grupit të strukturuar kriminal, “ Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal, parashikuara nga nenet 283/a/l, 284/c, 28/4, 333/a/2 dhe 334/1 të Kodit Penal.

21. Xhevit Shuti, i biri i Mustafë dhe i Nadire, i datëlindjes 03.02.1970, lindur dhe banues në Brenogë, Has, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z.Agim Tirana.

1 akuzuar për veprat penale “ Trafikimi i narkotikëve” , “Prodhimi dhe fabrikimi i lëndëve narkotike dhe psikotrope”, në bashkëpunim në formën e posaçme të grupit të strukturuar kriminal, “ Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal, parashikuara nga nenet 283/a/l, 284/c, 28/4, 333/a/2 dhe 334/1 të Kodit Penal,

22. Flamur Çelaj, i biri i Bisho dhe i Hajries, i datëlindjes 06.08.1970, lindur dhe banues në Shkodër, me arsim të mesëm, me kombësi
dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z.Tonin Prendi.

I akuzuar për veprat penale “ Trafikimi i narkotikëve” , “Prodhimi dhe fabrikimi i lëndëve narkotike dhe psikotrope”, në bashkëpunim në formën e posaçme të grupit të strukturuar kriminal, “Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal, parashikuara nga nenet 283/a, 284/c, 28/4, 333/a/2 dhe 334/1 të Kodit Penal,

23. Vehbi Berushi, i biri i Rexhep dhe i Feride, i datëlindjes 04.11.1961, lindur dhe banues në lagjen Nr.4 të Bashkisë Krujë, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z.Përparim Noka.

I akuzuar për veprat penale “ Trafikimi i narkotikëve” , “Prodhimi dhe fabrikimi i lëndëve narkotike dhe psikotrope”, në bashkëpunim në formën e posaçme të grupit të strukturuar kriminal, “ Grupi i strukturuar kriminal”, “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal, parashikuara nga nenet 283/a/l, 284/c, 28/4, 333/a/2 dhe 334/1 të Kodit Penal

24. Mustaf Shuti, i biri i Ahmet dhe i Kade, i datëlindjes 10.05.1942, lindur ne Has dhe banues në Qafë-Zotaj, Durrës, me arsim tetëvjeçarë, me gjendje familjare i martuar, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore i padënuar, i mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z.Agim Tirana.

I akuzuar për veprën penale “Mbajta, prodhimi dhe transportimi i substancave kimike”, në bashkëpunim, parashikuar nga neni 285, 25 i Kodit Penal,

25. Anila Shuti, e bija e Din dhe e Sabrijes, e datëlindjes 20.01.1976, lindur në Kishaj, Has dhe banues në Brenogë, Has, me arsim të mesëm, me gjendje familjare e martuar, me kombësi dhe shtetësi shqiptare, me gjendje gjyqësore e padënuar, e mbrojtur gjatë hetimeve paraprake nga av.Z.Agim Tirana

E akuzuar për veprën penale “Mbajta, prodhimi dhe transportimi i substancave kimike”, në bashkëpunim, parashikuar nga neni 285, 25 i Kodit Penal,

***
Gjatë hetimit të procedimit në fljalë, kanë rezultuar të dhëna të siguruar nga policia gjyqësore se disa shtetas, ndër ta edhe i pandehuri Astrit Balliu (alias Avdyli, Sulejmani) « merreshin me trafikimin e sasive të madhe të lëndëvë narkotike nga Shqipëria në drejtim të Italisë dhe vendeve të tjera Evropiane. Gjatë hetimit rezultuan të dhëna dhe u identifikuan persona të tjerë që merreshin me aktivitetin kriminal të prodhimit dhe shitjes së narkotikëve, trafikimit të narkotikëve, të cilët vepronin në kuadër të grupit kriminal.

Nga aktet e administruara, nga përdorimi i metodave speciale të hetimit, si përgjimet telefonike, vëzhgimet, si dhe nga aktet e marra nëpërmjet letërporosive, rezulton se janë dokumentuar episodet konkrete të sekuestrimit të lëndëve narkotike të llojit cannabis sativa, si gjatë prodhimit dhe shitjes së narkotikëve brenda vendit, ashtu edhe trafikimit të saj për jashtë shtetit, si dhe trafikimi i lëndëve narkotike të lojit heroinë brenda vendeve të Bashkimit Europian, nga Hollanda në Itali.

Me datë 08.02.2017, Autoritetet Policore Italiane kanë sekuestruar sasinë prej 1598 kg lëndë narkotike të llojit cannabis sativa. Për ngjarjen në fjalë janë arrestuar në flagrancë shtetasit shqiptar Ermal Agaj dhe Avni Dhrami, ku është sekuestruar si provë materiale edhe mjeti lundrues me të cilin është trafikuar lënda narkotike nga Shqipëria në Itali. Rezulton se kjolëndë narkotike është trafikuar nga dy personal e lartpërmendur për llogari të grupit kriminal si më poshtë.

Nga hetimi ka rezultuar se ky mjet lundrues ka shkuar në rrugë detare nga Fieri në Lezhë, B ku do të ngarkohej me lëndë narkotike dhe më pas do të trafikohej në drejtim të Italisë. Duke patur dyshime se po survejoheshin dhe do të ndiqeshin nga Policia, pjesëtarët e këtij grupi kriminal, Astrit Balliu, Gjevi Ndoka, Esat Mehmeti, Petrit Sulejmani, Saimir Sulejmani, kanë 1 ( ndryshuar mënyrën e transportimit. Kështu, ata me datë 04.02.2017 e kanë rimorkuar mjetin lundrues në karrel dhe e kanë tërhequr me automjetin foristradë, tip Range Rover, me targa AA1910Y, duke e dërguar në qytetin e Fierit, ku dhe është ngarkuar lënda narkotike e sekuestruar në Itali.

Ky fakt është dokumentuar në sajë të përdorimit të metodave speciale të hetimit, siç kanë qenë përgjimet telefonike të këtyre subjekteve si dhe vëzhgimi dhe survejimi i lëvizjeve të tyre nga Forcat Operacionale Lëvizëse të Drejtorisë së Përgjithshme të Policisë Shtetit.

Kështu, rezulton se disa ditë para realizimit të trafikimit të kësaj sasie lëndë narkotike, me tv datë 04.02.2017, të pandehurit Astrit Balliu (Avdyli), Gjevi(Xhevahir) Ndoka, Esat Mehmeti, Petrit Sulejmani, Saimir Sulejmani, janë takuar me njëri-tjetrin në qytetin e Lezhës, kanë lëvizur në vende të ndryshme, kanë ngarkuar mjetin lundfues në karrel dhe më pas e kanë transportuar për në Fier me automjetin me targa AA1910Y.

KERKESE PER DERGIMIN E CESHTJES NE GJYQ AVDYLET (1)