Paguan për djath dele në market, por i del…

Eksperti i ekonomisë Enea Janko, në një postim në Facebook ka ngritur shqetësimin mbi cilësin e produkteve që shiten ne supermarketet tona, duke rrezikuar jetën e kosnumtaroëve.

Janko ka treguar një shembull nga jeta e tij personale, ku ka shpënzuar për të blerë djathë dele dhe sipas tij: “Jo vetem qe nuk ishte me qumesht deleje, por nuk ishte djath fare ishte gjize e presuar.”

Janko githashtu vë në pah edhe rolin që duhet të ndërmarrë AKU, për të monitoruar në mënyrë periodike dhe dhe të qendrueshme nëpërmjet analizave laboratorike, të paktën produktet e kompanive të mëdha prodhuese që furnizojne pjesen më të madhe të tregut shqiptar.

Reagimi i plotë
Dje bleva ne nje supermarket te njohur, nje kuti me 900 gr djath feta dele, te prodhuar nga nje kompani e njohur nga jugu i Shqiperise, me çmimin ndoshta me te larte ne tregun vendas 1120 lek per 1 kuti 900 gr.

Jo vetem qe nuk ishte me qumesht deleje, por nuk ishte djath fare ishte gjize e presuar.
Sigurisht qe kompania demton vehten ne kete menyre. Edhe supermarketi rrezikon humbjen e klienteve dhe renien e shitjeve, por kaq nuk mjafton. Konsumatoret duhet te jene te mbrojtur nga keto lloj kompanish dhe produktesh qe mashtrojne me etiketat e tyre.

Te pakten rrjetet e medha te supermarketeve duhet te garantojne sigurine dhe cilesine e ushqimeve nepermjet procedurave rigoroze qe duhet te zbatojne dhe kontratave penalizuese per kompanite prodhuese ku ato furnizohen.

Po ashtu AKU duhet te monitoroje ne menyre periodike dhe te qendrueshme nepermjet analizave laboratorike, te pakten produktet e kompanive te medha prodhuese qe furnizojne pjesen me te madhe te tregut shqiptar dhe te mos genjehet nga emri i tyre.