Raporti i DASH: Në Shqipëri e pamundur të bësh biznes, PPP-të kanë zvogëluar mundësitë për garë

87

Departamenti Amerikan i Shtetit ka publikuar raportin e përvitshëm për klimën e investimeve në Botë.

Sipas DASH, Shqipëria është një vend me të ardhura të mesme me një produkt vendor bruto rreth 5288 dollarë për banor.

Raporti thekson se numrin e madh të kontratave të Partneritet Publik Privat që qeveria ka nënshkruar ka zvogëluar mundësitë për garë.

“Rritja e numrit të kontratave të Partneritetit Publik Privat ka zvogëluar mundësitë për garë për investimet në infrastrukturë dhe sektorë të tjerë duke futur këtu dhe investitorët e huaj. Analiza e dobët e kostove dhe përfitimeve dhe mungesa e ekspertizës teknike dhe monitoruese të kontratave me PPP janë shqetësime në rritje. Qeveria ka nënshkruar më shumë se 200 kontrata të Partneritetit Publik Privat deri në fund të vitit 2018”

Gjithashtu në raportin e DASH për klimën e investimeve shkruhet dhe për reformën që Shqipëria ka nisur në sistemin e drejtësisë.

Pjesë nga raporti i DASH

“Në vitin 2016 Qeveria Shqiptare miratoi disa ndryshime kushtetuese për të reformuar sistemin e drejtësisë në vend dhe për të përmirësuar shtetin e së drejtës. Implementimi i reformës në drejtësi është ende duke vijuar duke përfshirë dhe procesin e vettingut për gjyqtarët dhe prokurorët për pasuritë e tyre të pajustifikuara. Edhe pse një numër i madh gjyqtarësh dhe prokurorësh janë larguar nga detyra nga komisioni i vettingut pasi nuk e justifikonin pasurinë e tyre dhe për lidhje me krimin e organizuar, investitorët e huaj e shikojnë klimën e investimeve si problematike dhe thonë se Shqipëria është ende një vend i vështirë për të bërë biznes”.

Kërcënimet e Krimit

Ka rrezik të konsiderueshëm nga krimi në Tiranë. Qeveria shqiptare po bën një përpjekje të bashkërenduar për të përmirësuar aftësitë e zbatimit të ligjit të vendit dhe për të zvogëluar korrupsionin. Krimi i organizuar ka një ndikim të theksuar në Shqipëri, me një rrjet të organizatave kriminale të përfshira në trafikimin e drogës, grabitje, ryshfet, pastrim parash, prostitucion dhe trafikim njerëzor.

Statistikat e fundit të krimit tregojnë një rënie në kategoritë e shumta të krimit të dhunshëm; kjo përfshin vrasje / vrasje në tentativë, plaçkitje me forcë dhe plaçkitje të armatosura. Krimi në rrugë është mjaft i zakonshëm në zonat urbane, kryesisht gjatë natës. Krimet më të dukshme janë vjedhjet dhe dhuna në familje.

Sulmet seksuale dhe ngacmimet janë një çështje kryesisht në qytetet më të vogla. Viktimat kanë tendencë të jenë femra.

Komuniteti i emigrantëve nuk është i shënjestruar në mënyrë specifike, edhe pse anëtarët mund të bëhen viktima për shkak të rrethanave ose afërsisë.

Ndjenjat anti-amerikane janë të rralla në Shqipëri dhe për komunitetin ndërkombëtar ka opinion përgjithësisht të mirë.