Si funksionon mafia e landfillit të dherave Ahmetaj-Gjiknuri, si vendosen gjobat ndaj bizneseve

Nga 2325 subjekte ndërtimi, 227 kompanitë aktive që kryejnë afro 70% të volumit total të punës në ndërtim e infrakstrukturë, janë të detyruar të paguajnë 440-500 lekë/m3 dhera, mbasi kështu i detyron me presione shteti e pushteti lokal, një firmë e licencuar, për gjoja evadim mbetjesh të ngurta tek 3 landfillet Fier-Elbasan e Tiranë,

biznes i kompanisë fantazmë “Inergrated Technology Services”, që i ka zhvatur shqiptarëve 250 milionë euro koncesione e 72 hektarë tokë, me firmën e Edi Ramës dhe Ilir Metës kur ishin në qeverisje sëbashku.

Mafia oligarkike qeveritare, me stukturë dhe në 5 qarqet e mëdha, Tiranë, Durrës, Fier, Vlorë, Elbasan, ka sajuar një burim të fuqishëm fitimi fiktiv, nën maskën zyrtare, të gjoja pastrimit të mjediseve publike, nga mbetjet inerte, që nxjerrin bizneset dhe kompanitë e ndërtimit, gjatë punimeve në këto zona.

Gjithçka është inskenuar dhe po realizohet, nga deputeti socialist Alket Hyseni, në bashkëveprim me ish-ministrat Damian Gjiknuri dhe Arben Ahmetaj përmes “pupacit” Klodian Zoto, medemek bos i 3 landifilleve në Elbasan, Fier e Tiranë, licencuar nën logon “Inergrated Technology Services” dhe që po vepron, me logon “Integrated Energjy B.V”, në ortakëri zyrtare, me mikun e ekspozitave të Edi Ramës, Giuseppe Ciaffaglione.

Konkretisht, bëhet fjalë për evadim (transport) intertesh e dherash, që nxirren nga sheshet e ndërtimit, shkatërrimet e objeteve, digat e kanalet ujore, gropat e kullave dhe pallateve që ndërtohen, të cilat, firmat duhet t’i evadojnë gjatë e pas procesit të gërmimit.

Pikërisht, këtë evadim dherash e intertesh ndërtimi masive, që firmat ndërtuese, sipas dëshirës së tyre, mund ta bëjnë vetë ose me firma të tjera, të licencuara për transprote të tilla, nuk e bëjnë dot me firmat e licencuara, mbasi në bashkëveprim me shtetin, këtë proces e kanë kapur banditisht, banda e 3 landifilleve “Zoto”.

Për të maskuar këtë biznes monopol, “bosi” landifileve Klodian Zoto, po përdor dy “kamikazët” e tij, Klodian Mërtiri, familjar i deputetit Hyseni dhe Benard Nallbani, familjar i një pronari mediash ndërtues, të cilit gjatë opozitës, kryeministri Rama i dërgonte të fala nga ekrani, ndërsa prej 5 vitesh, janë ortakë lejesh ndërtimi e grabitës trojesh publike e private.

Monopolin jo ligjor, por faktik, të evadimit të dherave e inerteve ndërtuese, prej 5 vitesh, po e komandon Klodian Mërtiri, si bos që i tremb bizneset e ndërtimit me sanksione shteti, ndërsa Benard Nallbani (kunati), i tremb me sulme në media, prandaj bizneset, që të mos shkojnë si “breshka tek nallbani”, heshtin e binden.

Në funksion të këtij biznesi banditesk, është miratuar VKM Nr. 575, datë 24. 06. 2015, propozuar Arben Ahmetaj, Lefter Koka e Damian Gjiknuri, vendim që përcakton skemën e evadimit të dherave, që nuk duhet bërë nga ndërtuesit, por vetëm nga firmat private të plehrave.

Ja si veprohet: Dy kamikazët Klodian Mërtiri e Benard Nallbani, nëpërmjet bosëve të tyre, disponojnë gjithë listën e firmave ndërtuese, që kanë marrë leje ndërtimi nga Këshilli Kombëtar i Regullimit të Territorit (KRRT) nga të 61 bashkitë, apo tendera investimesh infrastukturore, nga ministritë e Drejtoritë Rajonale, dhe shkojnë kontaktojnë me to, duke u bërë të qartë se “punojnë për bosët e shtetit”.

Kush kundërshton, ndëshkohet nga “trikembëshi” BASHKI-IKMT-MJEDIS, i vënë në shërbim të këtij monopoli mafioz jo ligjor, që godet me gjoba, pezullime punimesh, gjyqe, sekuestro shkatërrime objektesh.

Aq tmerr, kanë krijuar tek subjektet e ndërtimit, sa edhe pse çmimi zyrtar i evadimit të dherave mbetjeve inerte brenda bashkive, është 228 lekë/m3, firmat detyrohen të paguajnë 440-500 lekë/m3, të vendosur nga “kamikazët” Mërtiri e Nallbani, duke marrë edhe miratim anti-ligjor nga bashkitë, mbasi kështu e detyron Ligji Nr. 10463, datë 22.9.2011 “Për menaxhimin e integruar të mbetjeve”.

Presioni dhe frika nga sanksionet e drejta e të padrejta të Bashkive, IKMT e Mjedisit, ka detyruar firmat e ndërtimit, që edhe kur nuk duan t’i evadojnë dherat e inertet me këtë kompani, ta paguajnë tarifën e volumit në dorë, duke bërë letrat, sikur i kanë çuar në 3 landifillet e Klodian Zotos, mbasi edhe pas këtij veprimi, bosi landifilleve, ka një përfitim tjetër financiar, për të cilin do të flasim.

Prandaj ndodh “çudia”, që në zonat e 5 bashkive Tiranë, Durrës, Fier, Vlorë, Elbasan, afro 90% e sasisë së dherave e inerteve të ndërtimit, figurojnë të evaduara, nga dhe për llogari të 3 landifilleve “Integrated Energjy B.V”, që gjenden brenda “hartës” së këtyre bashkive, paçka se në këto zona, janë edhe 334 subjekte të licenuar, për evadim dherash e mbetjesh të ngurta.

– Çfarë bëjnë kryetarët e bashkive, në rastet kur firmat e ndërtimit, duan t’i evadojnë mbetjet e dherave, me punonjësit dhe automjetet e veta, ndaj kompanive?
– Çfarë qëndrimi mbajnë ndaj subjekteve private dhe çfarë pazaresh, bëjnë IKMT dhe policitë bashkiake, me landifillet e Klodian Zotos?

– Çfarë roli luajnë 187 pikat e përkohëshme, të mbetjeve inerte, të caktuara nga bashkitë jashtë dhe shumë larg landfilleve të Klodian Zotos?
Çfarë bën bosi landifilleve në shumë raste, me sasinë e dherave dhe mbetjeve inerte të ngurta?

– Përse, bosi i rremë i 3 landiflleve Klodian Zoto, regjistron si voukm evadimi edhe sasistë e dherave-mbetjeve intere, që nuk evadohen prej tij, por paguhen nga firmat e ndërtimit?
– Sa biznese ndërtimi e investitorë të “pabindur”, janë goditur deri tani, dhe me çfarë pasojash financiare e pasurore e kanë pësuar?

– Përse qeveria “Rama”, ka ndryshuar Ligjin Nr. 10448, datë 14.7.2011 “Për lejet e mjedisit”, duke bërë Shtojcë Nr. 1, me tekstin: – “Zotëruesi i mbetjeve (qytetari ose ndërtuesi), është i detyruar t’i dorëzojë këto mbetje, vetëm tek operatorët privatë, me licencë të tipit “III-.2.B”, që realisht, i është dhënë edhe Klodian Zotos, paçka se ai nuk është grumbullues e transportues, por vetëm pritës e përpunues mbetjesh?

– Me çfarë “punësh” të tjera, brenda e jashtë Shqipërisë (e me çfarë emrash), janë marrë dhe vazhojnë të merren aktualisht, dy “kamikazët” e biznesit të evadimit të dherave, Klodian Mërtiri e Bernard Nallbani?

“Pamfleti”