Familja “Rama” në dosjen “Mitrokhin” të bashkëpunimit të KGB-së, denoncimi

Në një stil tipik për agjentët sekretë të KGB-së, por me gjuhë diplolatike, ambasadori rus në Tiranë, Karpushin i kujtoi jo më larg se dje Ramës një histori të babait të tij në ish-Bashkimin Sovjetik.

Me një gjuhë të koduar, tipike për ato të agjentëve sekretë, diplomati i kujtoi vetëm shumë pak Ramës, një fakt të cilin ai e di po që nuk e thotë hapur për publikun. Ajo çfarë ambasadori i kujtoi ishte pikërisht shkollimi i Kristaq Ramës në Bashkimin Sovjetik.

“…të mos përmendim mijëra shqiptarë që studiuan në universitetet e Bashkimit Sovjetik, si për shembull shkrimtari Ismail Kadare i cili ka mbaruar në Moskë, apo babai i Kryeministrit aktual të Shqipërisë që është diplomuar në Akademinë e Arteve në Shën Petërburg”, tha ambasadori rus në lidhje me Kristaq Ramën.

Ish-Kryeministri Berisha një çkodues imirë i sekreteve të gjuhës diploamtike, në një intervistë për mediat shtjelloi më tej gjuhën e koduar të ambasadorit rus për Kristaq Ramën. Për Berishën ambasadori rus nuk e ka përmendur rastësisht shkollimin e Kristaq ramën n ëish-Bahskimin Sovjetik.

Kreu i ekzekutivit është i i biri i një njeriut, emri i të që ka qarkulluar në dosjen “Mitrokhin”. Jo rastësisht e përmendi ambasadori rus Kristaq Ramën, që kishte studiuar për vite të tëra në Akademinë e arteve në Shën Petërburg. E vërteta është se çfarë kanë rusët dhe KGB-ja ndodhet në dosjen e asaj partie. Trashëgimia e shërbimeve ruse është e tmerrshme mbi atë parti”, tha Berisha.

Dosja Mitrkhin , është një dosje e cila ëhstë bërë e njohur në Perëndim pas vitit 1992 kur një zyrtar i lartë i KGB-së me emrin Vasili Mitrokhin i dorëzoi shërbimit sekret britanik MI6 emrat dhe dosje të bashkëpunëtorëve të KGB-së në vendet europiane. A ëshët familja Rama në këtë dosje? Ambasadori rus në Tiranë ishte i pari që na e kujtoi një fakt që nuk ishte bërë publik prej vitesh dhe që Rama e fshihte.

Kush është Vasili Mitrokhin
Vasili Nikitich Mitrokhin i lindur me 3 mars 1922 dhe vdekur me 23 janar 2004 ishte një arkivist i madh dhe i lartë për shërbimin e jashtëm të shërbimit të fshehtë të Bashkimit Sovjetik, Drejtoria e Parë e KGB-së, e cila u zhduk në Mbretërinë e Bashkuar më 1992 pasi siguroi ambasadën britanike në Riga me një koleksion të madh të dosjeve të KGB, i cili u bë i njohur si Arkivi Mitrokhin.

Dosjet e inteligjencës të dhëna nga Mitrokhin në MI6 ekspozuan një numër të panjohur agjentësh rusë, përfshirë Melita Norëood.

Ai ishte bashkëautor me Christopher Andreë nga Arkivi Mitrokhin: KGB në Evropë dhe në Perëndim, një llogari masive e operacioneve të inteligjencës sovjetike bazuar në kopjet e materialit nga arkivi. Vëllimi i dytë, Arkivi i Mitrokhinit II: KGB-ja në botë, u botua në vitin 2005, shumë shpejt pas vdekjes së Mitrokhinit.