Basha regon për Raportin e DASH: Shkatërrimtar për Shqipërinë e krimit! Rama do thotë që janë ‘kadrinjtë’ amerikanë…

Kreu i opozitës, Lulzim Basha ka reaguar për raportin e publikuar nga DASH për Shqipërinë. Gjatë fjalës së tij përshëndetëse në aktivitetin e organizuar për lirinë e medias Basha tha se, “është një raport shkatërrimtar për Shqipërinë e krimit, se si droga, pastrimi i parave dhe korrupsioni në të gjitha nivelet e qeverisjes kanë kapur shtetin. Kryeministri do thotë që janë ‘kadrinjte e DASH’ se, nuk presim përgjigje thelbësire. Me siguri këtë do t’ia atribuojë kadrinjve.
ka mbajtur fjalën e tij përshëndetëse në aktivitetin e organizuar për lirinë e medias. Të ftuar kanë qenë edhe pedagogë, gazetarë dhe aktivistë të shumtë e mbështetës të opozitës. Në këtë aktivitet Basha solli edhe një herë në vemëndje rëndësinë e lirisë së fjalës që pasqyron vlerat demokratike.
‘Nuk flasim për përgatitje para-elektorale, por për çështje jetike të mbijetesës apo jo të demokracisë dhe vlerave eropiane. Ndarjes së kontrollove të pushteteve, medias, shprehjes, tregut pra çështje themmelore të lirisë dhe demokracisë. Dhe më shumë me keqardhje se sa ironi, s’ma merrte mendja kurrë se do flisnim për të njëjtat gjëra edhe pas 30 vitesh në demokraci. Dua t’ju them se jam sot për të dëjuar dhe ndarë me ju pikëpamjet e mia dhe të opozitës për median shqiptare. Pavarësisht çështjeve që duhet të diskutojmë sot, sepse pa media të lirë nuk ka as demokraci as shtet të së drejtës, por për aq sa na lejon koha t’i kushtojmë pak vëmendje edhe problematikës së vendit në përgjithësi. Na duhet sigurisht edhe kontributi juaj për t’i dhënë zgjidhje këtyre problemeve të pafundme.

Në raport me median do të doja ta vendojsa theksin të disa nga shqetësimet; siguria e gazetarëve – kemi zbritur në një nivel jetik për shkak të kërcënimeve për shkak të detyrës, dhe jo vetëm nga pronarët por edhe me kërcënime për jetën. Censura dhe auot-censura për shkak të trysninë politike dhe varësisë direkte dhe indirekte; përdorimi i mediave për avancimin e intersvae ekonomimke dhe jo interesin publik për informim.
Mediat kanë probleme që lidhen me profesionalizmin që vjen ose nga mungesa e përvojës ose edhe e arsimit dhe media është vënë në funksion të interesave private dhe kriminale në disa raste. Problemi kryesor që ne shohim në raport memedian është pamundësia për të hulumtuar dhe pasqyruar problemet e thella të shoqërisë, ekonomisë dhe politikës. Sepse kjo i kthen në përforcues të propagandës së shtetit, ku më shumti bëhen sipërfaqësorë dhe nuk investigojnë. Madje, kaq i thellë është ky dimension sa duhet të denoncojë politika që ta transmetojë media” , u shpreh kreu i opozitës Basha.
Ndërsa lidhur me raportin e publikuar nga DASH gjatë ditës së sotme ai u shpreh se,“është një raport shkatërrimtar për Shqipërinë e krimit, se si droga, pastrimi i parave dhe korrupsioni në të gjitha nivelet e qeverisjes kanë kapur shtetin. Kryeministri do thotë që janë ‘kadrinjte e DASH’ se nuk presim përgjigje thelbësire. Me siguri këtë do t’ia atribuojë kadrinjve.

DASH