Basha në takimin për lirinë e medias: Ka censurë dhe auot-censurë për shkak të trysnisë politike

Kreu i opozitës, Lulzim Basha ka mbajtur fjalën e tij përshëndetëse në aktivitetin e organizuar për lirinë e medias. Të ftuar kanë qenë edhe pedagogë, gazetarë dhe aktivistë të shumtë e mbështetës të opozitës. Në këtë aktivitet Basha solli edhe një herë në vemëndje rëndësinë e lirisë se fjalës që pasqyron vlerat demokratike.

‘Nuk flasim për përgatitje para-elektorale, por për çështje jetike të mbijetesës apo jo të demokracisë dhe vlerave eropiane. Ndarjes së kontrollove të pushteteve, medias, shprehjes, tregut pra cështje themmelore të lirisë dhe demokracisë. Dhe më shumë me keqardhje se sa ironi, s’ma merrte mendja kurrë se do flisnim për të njëjtat gjëra edhe pas 30 vitesh në demokraci.

Dua t’ju them se jam sot për të dëjuar dhe ndarë me ju pikëpamjet e mia dhe të opozitës për median shqiptare. Pavarësisht çështjeve që duhet të diskutojmë sot, sepse pa media të lirë nuk ka as demokraci as shtet të së drejtës, por për aq sa na lejon koha t’i kushtojmë pak vëmendje edhe problematikës së vendit në përgjithësi. Na duhet sigurisht edhe kontributi juaj për t’i dhënë zgjidhje këtyre problemeve të pafundme.

Në raport me median do të doja ta vendojsa theksin të disa nga shqetësimet; siguria e gazetarëve – kemi zbritur në një nivel jetik për shkak të kërcënimeve për shkak të detyrës, dhe jo vetëm nga pronarët por edhe me kërcënime për jetën. Censura dhe auot-censura për shkak të trysninë politike dhe varësisë direkte dhe indirekte; përdorimi i mediave për avancimin e intersvae ekonomimke dhe jo interesin publik për informim.

Mediat kanë probleme që lidhen me profesionalizmin që vjen ose nga mungesa e përvojës ose edhe e arsimit dhe media është vënë në funksion të interesave private dhe kriminale në disa raste. Problemi kryesor që ne shohim në raport me median është pamundësia për të hulumtuar dhe pasqyruar problemet e thella të shoqërisë, ekonomisë dhe politikës. Sepse kjo i kthen në përforcues të propagandës së shtetit, ku më shumti bëhen sipërfaqësorë dhe nuk investigojnë. Madje, kaq i thellë është ky dimension sa duhet të denoncojë politika që ta transmetojë media”, u shpreh kreu i opozitës Basha.

Liria e Medias dhe Demokracia. Tre organizata gazetaresh diskutojne problemet me opoziten.

Gepostet von VOA – Zëri i Amerikës am Freitag, 29. März 2019