Tre perimet që rinojnë trurin

Një ose dy porcione të spinaqit, maruleve dhe sallatës së gjelbër mund të rinovojnë trurin tuaj për 11 vjet dhe të parandalojnë demencën.
Një studim i fundit zbuloi se njerëzit që hanë të paktën një porcion të tillë çdo ditë, kanë një shkallë më të ulët të gabimit në testin e kujtesës dhe mendojnë më mirë se ata që kurrë ose rrallë nuk hanë perime.
“Nëse shtoni perime jeshile në dietën tuaj të përditshme, perimet me gjethe thjesht do të zgjasin shëndetin e trurit në një mënyrë të thjeshtë”, shpjegon Marta Claire Morris, nga Universiteti i Roche në Çikago.
Hulumtimi, i botuar në revistën Neurology, u krye në një mostër prej 960 personash të moshës mesatare prej 81-vjeç, të cilët nuk kishin demencë.
Monitorimi i tyre zgjati 10 vjet dhe zbuloi se plakja e atyre që hëngrën më shumë perime të gjelbra ishte më i ngadalshëm për 0.05 njësi të standardizuara në vit në krahasim me ata që hanin më pak perime jeshile, dhe kjo është e njëjtë me ndryshimin 11-vjeçar në moshën e trurit, transmeton KosovaPress.
Profesoresha Morris pohon se shumë faktorë të tjerë që prekin shëndetin e trurit, të tilla si pirja e duhanit, presioni i lartë i gjakut, mbipesha, arsimi dhe shtrirja e aktivitetit fizik dhe kozmik, janë marrë në konsideratë.
Hulumtimi u krye edhe në një popullsi kryesisht të moshuar që përbëhej kryesisht nga të bardhët dhe rezultatet nuk ishin të zbatueshme për njerëzit e rinj dhe njerëzit e një race tjetër.