Fashat elektrike që përshpejtojnë shërimin e plagëve

Shkencëtarët kanë ditur për një kohë të gjatë se energjia elektrike përshpejton shërimin e plagëve sipërfaqësore, por burimet e energjisë së pacientëve deri tani janë mbajtur zakonisht për pajisjet e elektroterapisë.
Kjo mund të ndryshojë në të ardhmen e afërt, kështu që elektroterapia mund të bëhet po aq e thjeshtë sa përdorimi tradicional i fashës. Një ekip shkencëtarësh nga Amerika dhe Kina krijoi fashat elektrike që janë të lehta për t’u bartur.
Ato kanë elektroda të vogla që mundësohen nga nanogjenika, të cilat aktivizohen nga lëvizjet e trupit.
Shkencëtarët kanë vërejtur se një impuls elektrik i formuar në këtë mënyrë përshpejton shërimin e plagëve duke stimuluar aktivitetin e qelizave dhe duke prodhuar substanca biokimike shtesë që janë gjithashtu përgjegjëse për përshpejtimin e procesit të shërimit.
Testet në kushte laboratorike treguan rezultate të jashtëzakonshme, transmeton KosovaPress. Plagët që me anë të metodave tradicionale të trajtimit duhej të shëronin dy javë, me fasha elektrike do të shëroheshin në vetëm tre ditë.
Pas përfundimit të testimit në lëkurën e derrit, shkencëtarët planifikojnë të testojnë njerëzit.
Krijuesit e fashave të reja premtojnë se ato nuk do të kushtojnë më shtrenjtë se ato tradicionale, pasi procesi i prodhimit nuk është i shtrenjtë dhe koha e rikuperimit në spital do të jetë shumë më e shkurtër se sot.