Si të shmangni dhimbjen e veshëve gjatë udhëtimit

Gjatë një udhëtimi në avion, në fakt, shpesh ndodh që të keni një ndjesi të otitit të veshit, një rënie të vogël në dëgjim, një bezdi ose pak dhimbje.
Është pikërisht dhimbja e veshit nga një aeroplan, një trazim që mund të zgjasë edhe disa orë, pasi të keni vënë këmbët tuaja në tokë. Cilat masa mund të vihen në praktikë për ta shmangur atë?
Dr. Stefano Miceli, Otolaringolog thotë se dhimbja e veshit (e quajtur edhe barotrauma) mund të prekë vetëm një vesh ose të dy dhe ndodh më shpesh në fazat përfundimtare të një fluturimi ajror.
Kjo është shkaktuar nga një çekuilibër midis nivelit të presionit të ajrit në veshin e mesëm dhe atij në hapësirën në të cilën ndodhet.
Në ulje mund të ndodhë që, sidomos nëse kabinën e avionit nuk është mirë e presionuar ose nëse subjekti ka pak të ftohtë të thjeshtë, presioni i ajrit në aeroplan rritet me shpejtësi dhe tubat e Eustachit – kanali që lidh veshin e mesëm me nazofaring ku presioni në kabllon e veshit është rregulluar – nuk mund të reagojë menjëherë ndaj këtij shtrëngimi të presionit; krijohet një presion negativ në zgavrën timpanike, e cila gjeneron një tërheqje të membranës timpanike nga e cila rrjedh ndjesia e otitit dhe dhimbjes.
Çfarë mund të bëhet gjatë uljes për të luftuar dhimbjen e veshëve nga një aeroplan?
“Sigurisht një mjet i dobishëm është përtypja e çamçakëzit për të nxitur hapjen dhe mbylljen e tubit të Eustachit në mënyrë që të barazohet niveli i presionit mes veshit të mesëm dhe mjedisit të jashtëm”, përgjigjet specialisti.
“Në rastin në të cilin subjekti është prekur nga ftohjet, në kohën e udhëtimit ajror është e dobishme të merret, para ose menjëherë pas uljes, një ilaç kundër dhimbjes, të tilla si paracetamol për të reduktuar bezdinë dhe të presë kohën e nevojshme që veshi të lirohet vetë për shkak të normalizimit të presionit mjedisor”.
Pse përtypja ndihmon?
“Përtypja ndihmon sepse tkurrja e muskujve të përtypjes bën të hapet dhe mbyllet tubi Eustachit dhe kjo lejon kalimin e ajrit në veshin e mesëm, duke kompensuar rritjen e presionit të jashtëm”.
A duhet të jetë veçanërisht i kujdesshëm një subjekt që ndien siklet me veshët? “Absolutisht jo. Masat e vetme që duhet të ndiqen janë çamçakëzët, duke marrë paracetamol në rast të dhembjes dhe duke pritur zgjidhjen natyrore të fenomenit që zakonisht ndodh brenda pak orësh”, përfundon Dr. Miceli