Studimi alarmant: Duhan-pirja vret një person çdo 5 sekonda

SAN FRANCISCO, CA - MAY 31: Isaiah Atkinson smokes a cigarette in front of the San Francisco Centre on May 31, 2011 in San Francisco, California. Since 1987, the World Health Organization has celebrated "World No Tobacco Day" to raise awareness to the health risks associated with smoking tobacco. Smoking is the second biggest cause of death globally and is responsible for the death of one in ten adults worldwide. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Një shkencëtar ka zbuluar se çdo pesë sekonda vdes nga një person si pasojë e duhanit. Ndonëse miliona njerëz vdesin në vit nga sëmundjet e mushkërive, shkencëtarët bëjnë të ditur se sëmundjet e mushkërive do të bëhen vrasësi i katërt më i madh i njerëzve deri në vitin 2020, menjëherë pas sëmundjeve të zemrës dhe kancerit, transmeton Telegrafi.
Këto të dhëna janë publikuar gjatë një seminari të mbajtur nga pulmologu Syed Zafaryab Hussain, i cili është ekspert i sëmundjeve që kanë të bëjnë me frymëmarrjen.
Dr. Hussain i ka shfrytëzuar hulumtimet e tij për t’i theksuar rreziqet e pirjes së duhanit, duke paralajmëruar se më shumë njerëz vdesin nga pirja e duhanit sesa nga terrorizmi.
Ai gjithashtu u bën thirrje të gjithë doktorëve t’i informojnë vazhdimisht pacientët për rreziqet e pirjes së duhanit.
Më shumë se një miliard njerëz anë e mbanë botës pinë duhan, ndërkaq shumica e duhanpirësve janë meshkuj (942 milionë meshkuj dhe 175 milionë femra).
Vlen të ceket se 80% e atyre që pinë duhan jetojnë në shtete me të ardhura të ulëta ose mesatare, ndërkaq shteti ku qytetarët pinë më së shumti duhan është Kina