Përmbajtja e mërkurit, kujdesi që duhet të tregoni kur konsumoni peshk

Peshku është një zgjedhje shume e mirë proteinash, dhe yndyrat e tij na mbrojnë nga sëmundjet e zemrës. Megjithatë, pothuaj të gjithë peshqit përmbajnë gjurmë mërkuri, një metal toksik, dhe disa prodhime deti përmbajne ndotës të tjerë të quajtur POP (persistent organic compounds). Sikurse peshqit e vegjël përbejnë ushqim për peshqit e mëdhenj, përqendrimi i mërkurit dhe POP-ve rritet, kështu që peshqit grabitqare përmbajnë sasinë më të lartë të tyre. Prandaj, peshqit e mëdhenj të thellësive të oqeaneve, është e këshillueshme të konsumohen sa më rrallë.
Meqenëse një dietë e pasur në peshk dhe prodhime deti është e dobishme për shëndetin kardiovaskular dhe të trurit, këto ushqime mbeten një pjesë e rëndësishme e dietës sonë.
Rekomandimet
Pjesa më e madhe e adulteve mund të konsumoje 360gr peshk dhe prodhime deti në javë, për sa kohë evitojnë peshqit grabitqarë të mëdhenj, dhe mbështeten në peshkimin lokal.
Për gratë shtatzëna ose që planifikojnë shtatzëni, apo ushqejnë fëmijët me gji, si dhe fëmijët nën 12 vjeç, duhet treguar kujdes për të evituar dëmtime të mundshme të sistemit nervor. E njëjta sasi prej 360gr në javë qëndron, duke i shtuar edhe këto udhëzime:

Konsumoni deri në 360gr në javë (të ndarë në 2-3 racione), nga lloje peshqish dhe prodhimesh deti të varfër në merkur. 5 llojet më të zakonshëm në këtë kategori janë karkalecat, peshku ton pendverdhe konserve (light), salmoni, merluci, sardelet, sepjet, molusqet, gaforret.
Peshku ton “Albacore” (i bardhë), ka më shumë mërkur se lloji i lartpërmendur. Kështu që, kur të zgjidhni peshk mos konsumoni më shumë se 180gr ton “albacore” në javë.
Nëse nuk jeni të sigurt për pastërtinë e peshkut dhe prodhimeve të detit që sigurojnë peshkimi lokal, mos konsumoni më shumë se 180gr peshk në javë.
Të njëjtat udhëzime ndiqni edhe për fëmijët tuaj, por në porcione më të vogla.
A kanë kapsulat omega 3, Mërkur?
Jo, suplementet me vaj peshku nuk përmbajnë merkur, pasi ky lidhet me proteinat në masën muskulare te peshku dhe jo me yndyrën.
Gjithsesi, mbani mend se studimet që kanë treguar efektet e dobishme të yndyrave omega 3 në shëndetin e njeriut, i referohen më së shumti konsumit të peshkut dhe jo kapsulave.