Sondazhet/ Berluskoni afër një shumice në Itali

Sondazhet mbështesin shansin që një koalicion i qendrës së djathtë të mbështetur nga ish-kryeministri Silvio Berluskoni do të fitojë shumicën në zgjedhjet e ardhshme italiane më 4 mars.
I ashtuquajturi “faktor i turpshëm” në procesin e votimit, i cili nënvlerëson synimet e votimit për partitë e krahut të djathtë dhe një ligj i ri zgjedhor që favorizon koalicionet, mund t’i japë Berluskonit bllokun e mjaftueshëm për të formuar një qeveri, sipas Lorenzo Pregliasco, drejtor i Agjencisë Quorum, e cila menaxhon sondazhin YouTrend.it.
Kjo do t’i lejonte të mundin si Partinë Demokratike në pushtet, e cila po humbet përkrahjen, si dhe Lëvizjen Pesë Yje.
“Prirja është për Partinë Demokratike dhe Berluskoni mund të fitojë thellë në Jug”, tha Pregliasco, duke vënë në dukje se parashikimet e tyre tregojnë koalicionin e tij vetëm 2 pikë përqindje larg nga mundësia për të formuar një qeveri. “Një shumicë e qendrës së djathtë ka më shumë gjasa të fitojë”.
Analistët deri tani kanë parashikuar një Parlament të varur dhe koalicion të madh të mundshëm si rezultatin më të mundshëm, pasi kjo do të shënonte një vazhdimësi me qeverinë e Kryeministrit Paolo Gentiloni. Këto parashikime bazohen në një analizë të drejtpërdrejtë të sondazheve, të cilat tregojnë se partitë kryesore janë nën 40 për qind.
Një ligj i ri zgjedhor që cakton një të tretën e vendeve të Parlamentit nëpërmjet një sistemi të parë të kalimit, luan gjithashtu në favor të qendrës së djathtë, e cila është përpara rivalëve si një bllok dhe ka mbështetjen e saj të përqendruar në veriun e populluar dhe në jug.
Një mesatare e llogaritur e Bloomberg e sondazheve të janarit tregon qendrën e djathtë me 37 për qind të votave, qendrën e majtë me 27 për qind dhe Pesë yje me 27.7 për qind.