SHBA: Luftë qeverive të korruptuara në Ballkan

Ndihmës/Sekretari Amerikan i Shtetit për Europën dhe Euroazinë, Wess Mitchell ka lëshuar një paralajmërim të fortë dje, ndaj të gjithë krerëve të qeverive të Ballkanit përfshirë edhe Shqipërinë, ndërsa i ka akuzuar drejtpërdrejtë ato për korrupsion dhe autoritarizëm. Ky mesazh i fortë i Mitchell dëshmon për rëndësinë që Presidenti Donald Trump i jep situatës në Ballkanin Perëndimor si dhe në Shqipëri gjithashtu.
Vetë kreu i Shtëpisë së Bardhë është kujdesur të emërojë njeriun e ri që nga dita e djeshme ka marrë në duar drejtimin e diplomacisë së re amerikane në rajon.
Wess Mitchell është Ndihmës/Sekretari i ri Amerikan i Shtetit që pason në detyrë paraardhësit e tij, Viktorja Nuland, e dorëhequr me 25 janar 2017 sapo Trump erdhi në krye të Shtëpisë së Bardhë, e pasuar në këto muaj nga Hot Bryan Yee.
Zoti Yee në koordinim me ambasadorët aktualë në Shkup dhe Tiranë arriti të zgjidhë krizat e brendshme politike, ndërsa pasuesit të tij Michelll i mbetet barra që t’i çojë përpara interesat amerikane në këtë rajon.
Duke folur për vendet e ish-bllokut komunist, Ndihmës Sekretari i ri i Shtetit për Çështjet Evropiane dhe të Euroazisë, Wess Mitchell ka kritikuar qeverisjet autoritare dhe korrupsionin në rritje.
“Në një farë mënyre ne dhe Perëndimi në përgjithësi, është në luftë me ata që kanë realizuar në praktikë idetë e tyre për qeverisje autoritare në disa shtete në Europë dhe Azi. Ata i kanë krijuar mundësi të përdorin forma hibride të qeverisjes. Korrupsioni në çdo shtet në tranzicion mbetet një problem i sigurisë tonë kombëtare. Ka faktorë të jashtëm gjeopolitikë që po përpiqen të shfrytëzojnë problemet e qeverisjes në këto shtete. Do t’i kërkoj Moskës t’i japë fund aktiviteteve destabilizuese në Ballkan” është shprehur Wess Mitchell, Ndihmës/Sekretari Amerikan i Shtetit.
Deklarata e Mitchell vjen në një kohë kur prezenca dhe shqetësimi i Shteteve të Bashkuara të Amerikës mbi keqqeverisjen në shumë vende të Ballkanit përfshirë edhe Shqipërinë është rritur si kurrë më parë.
Me ardhjen në detyrë në administratën Trump të shefit të ri për Ballkanin duket se kanë nisur edhe orientimet e reja ndaj zhvillimeve politike në këto shtete. Në Shqipëri ambasadori Lu, në detyrë që nga dhjetori 2014 kërkoi publikisht nga qeveria aktuale të reagojë ndaj 4 klaneve dhe 20 familjeve që kontrollojnë trafikun e drogës dhe të dënohen peshqit e mëdhenj që po pengojnë vettingun. Por krahas kësaj, një deklaratë tjetër të fortë Lu e përcolli pak ditë më parë edhe ndaj të rinjve shqiptarë, ku i ftoi ata të ngrihen në rrëzimin e qeverisë, në rast se kjo e fundit nuk përmbush kërkesat e tyre legjitime për të jetuar si çdo qytetar europian.

Kush është Wess Mitchell

Wess Mitchell është emëruar si Asistent Sekretar i Shtetit për Evropën dhe Euroazinë. Mitchell ka zëvendësuar në këtë post, Victoria Neuland. E gjithë karriera e tij e mëparshme ka të bëjë me çështjet e Europës Qednrore dhe Lindore. Para se të merrte pozitën e tij aktuale, Mitchell ka qenë president dhe Drejtor Ekzekutiv i Qendrës për Analizën e Politikave Evropiane. Më 19 korrik 2017, Presidenti Donald Trump e caktoi Mitchellin si Ndihmës Sekretar të Shtetit për Çështjet Evropiane dhe Euroaziatike. Ai u konfirmua nga Senati i Shteteve të Bashkuara në shtator 2017. Para se të bashkohej me Qendrën për Analizën e Politikave Europiane në 2004, ai ishte një bashkëpunëtor hulumtues në Qendrën Kombëtare për Analizën e Politikave. CEPA është një institut hulumtimi publik jo-fitimprurës i politikës publike që studion Evropën Qendrore dhe Lindore.
Mitchell, i cili përshkruhet si një ekspert për NATO dhe marrëdhëniet transatlantike. Ai themeloi CEPA në 2005 dhe ka qenë president i saj që nga viti 2009. Sipas faqes së internetit të CEPA, ai shërbeu në ekipin e sigurimit kombëtar për fushatën e kandidatit republikan Mitt Romney gjatë vitit 2012 në SHBA në zgjedhjet presidenciale. Ai është i njohur për qëndrimin e tij të ashpër ndaj Rusisë, të cilën ai e quan një “vend revizionist”. Në vitin 2012, ai ishte një konsulent i ekipit të tranzicionit të sigurisë kombëtare për fushatën presidenciale Mitt Romney. Mitchell është bashkëautor i dy librave, paqetë Frontier: Aleatët e cenueshme, rivalët në rritje dhe kriza e fuqisë amerikane me Jakub J. Grygiel dhe The Godfather doktrinën: një shëmbëlltyrë Politikë të Jashtme me John Hulsman. Ai shërben në këshillat e Institutit Richard G. Lugar për Diplomaci dhe Kongres, Komisionin Atlantik Sllovak, Iniciativës Atlantike dhe Shoqërisë Alexander Hamilton.