Raporti i BSH: Rritet çmimi i apartamenteve në Tiranë

Çmimi i apartamenteve në Tiranë u rrit me 3.3% në 6-mujorin e dytë të vitit të shkuar, ndërkohë që në bregdet është shënuar një rënie e lehtë.
E dhëna vjen përmes një sondazhi të kryer nga Banka e Shqipërisë mes 230 agjentësh të pasurive të paluajtshme dhe shoqërish ndërtimi. Sipas raportit statistikor të publikuar dje nga BSH, agjentët kanë raportuar për rritje të numrit të shitjeve, ashtu si dhe çmimeve të apartamenteve.
Kjo ecuri pozitive e tregut të banesave vjen në një çast kur norma e interesit për vitin 2016 ra në nivele historike me një mesatare prej 4.2%, duke vijuar prirjen rënëse të viteve të fundit.
Sipas agjentëve, rreth 68% e pronave për banim dhe për përdorim tregtar të shitura prej tyre janë blerë me hua bankare.
Ndërkohë që për herë të parë prej vitit 2013, agjentët e pasurive të paluajtshme kanë raportuar për rënie të stokut të pasurive të pashitura si për banesat, ashtu edhe për godinat tregtare. Paralelisht, raporti i kredive me probleme për kredinë për pasuri të paluajtshme ra në nivelin 8.8%, nga 10.4% në qershor dhe nga rreth 11.5% një vit më parë.

Çmimi i banesave u rrit me rreth 13% në korrik-dhjetor 2016

Çmimi i apartamenteve i është rikthyer tendencës rritëse, pas një periudhe të gjatë ngërçi.
Sipas Bankës së Shqipërisë, çmimi i banesave u rrit me rreth 13% në muajt korrik-dhjetor 2016.
Për kryeqytetin, kjo rritje është 3.3%. Shtrenjtimi, sipas ndërtuesve, vjen si pasojë e rritjes së taksës së ndikimit në infrastrukturë, mungesës së shesheve të ndërtimit dhe përmirësimit të ndërtimeve.
“Nga koha e Ramës kryebashkiak deri më sot janë dhënë gjithsej 140 leje ndërtimi, që për nevojat e Tiranës janë të pakta. Plus që ka ndikuar edhe puna e bashkisë në restaurimin e blloqeve të reja, që i kanë dhënë një rritje vlerës imobiliare të zonave. Rritja vjen edhe si rezultat i rritjes së cilësisë së ndërtimeve. Ka ikur koha që klientët blejnë pa parë gjë sepse ka uri”, thotë Arben Dervishi, nga Shoqata e Ndërtuesve.
Kjo tendencë ka orientuar së fundmi kërkesën drejt zonave më elitare.
“Sot ka kërkesë për apartamente më të mira, më luksoze, më në qendër, sepse shërbimet janë më të mira. Dhe duke qenë se oferta për këto apartamente është më e vogël, natyrisht që ka një rritje të çmimit. Kurse në zonat periferike nuk ka rritje”, sqaron Dervishi. Rigjallërimi i kërkesës vjen edhe si pasojë e uljes së normave të interesit.
“Normat e interesit të parasë në bankë janë shumë të ulëta dhe njerëzit mendojnë se duke blerë një shtëpi, duke e dhënë me qira mund të kenë më tepër interes sesa t’i lënë paratë në bankë”, shton Dervishi. Aktualisht çmimet nisin nga 400 euro në zonat periferike deri në 2.500 apo 3.000 euro në qendër.