Kompanitë e huaja transferuan 200 milionë euro nga Shqipëria

An employee of GSA Austria (Money Service Austria) holds wads of new 500 euro banknotes at the company's headquarters in Vienna July 22, 2013. The GSA delivers new and collects old currency for the Austrian National Bank. REUTERS/Leonhard Foeger (AUSTRIA - Tags: POLITICS BUSINESS TPX IMAGES OF THE DAY) - RTX11V1K

Kompanitë e huaja transferuan mbi 200 milionë euro fitime nga Shqipëria gjatë vitit të kaluar. Shifra, e cila është thuajse sa 2 për qind e prodhimit kombëtar u bë publike nga Banka e Shqipërisë. Në bilancin e pagesave, BSH raportoi se vetëm në tremujorin e fundit të vitit, kompanitë e huaja që kanë aktivitet në Shqipëri transferuan mbi 68 milionë euro fitime në vendet e tyre. Sipas analizës së bankës, nga këto 31 milionë euro janë në formën e pagesave të dividendëve dhe të fitimit të ri investuar, ndërsa 37 milionë euro në formën e pagesave të interesave. Edhe pse ekonomia shqiptare është në vështirësi kompanitë e huaja ia kanë dalë të ruajnë fitime të larta, të cilat më vonë i transferojnë në vendet e tyre të origjinës kryesisht në formën e dividentëve. Përjashto vitin 2013, kur kriza arriti kulmin e saj, kompanitë e huaja kanë transferuar sistematikisht mbi 200 milionë euro fitime në vit nga Shqipëria. Historikisht kompanitë e huaja me fitimet më të larta në vend kanë qenë bankat dhe kompanitë celulare. Megjithatë vitet e fundit këto dy segmente kanë regjistruar rënie të fitimeve dhe janë zëvendësuar nga kompanitë në sektorë të tjerë, veçanërisht ato që gëzojnë kontrata koncesionare dhe licenca ekskluzive monopol. Në shumë raste këto koncesione zotërohen nga kompani të huaja dhe gjenerojnë fitime marramendëse, deri në 50 për qind.