Problemet e bankave italiane

Me “JO”-në në referendum, italianët e rrëzuan qeverinë e tyre. Kjo rrit presionin mbi bankat. Ndryshe nga ç’pritej tregjet financiare dhe bursat nuk u tronditën prej referendumit në Itali. Indekset e bursave në Londër, Frankfurt dhe Paris shënuan plus dhe madje edhe humbjet në bursën e Milanos me më pak se 1% ishin të papërfillshme. Mesa duket investorët u surprizuan pak si nga “JO”-ja e referendumit edhe nga deklarata për dorëheqje e kryeministrit Matteo Renzi.
Por megjithatë problemet mbeten. Dhe Italia duket se është më larg se kurrë një zgjidhjeje. Bankat italiane vuajnë prej kredish të këqija, të cilat sipas FMN-së kapin një vlerë rreth 360 miliardë euro.

Bankave u nevojiten miliarda?
Dy bankat më të mëdha të Italisë, banka më e madhe e vendit Unicredit dhe banka Monte dei Paschi di Siena (MPS), që renditet e treta, duan të grumbullojë javët e ardhshme disa miliarda për të arritur një rritje të kapitalit. Atyre u duhen të holla për të mundur t’i transferojnë disa nga kreditë e tyre të këqija në një fond ndihme. Por gjetja e investitorëve tani mund të bëhet edhe më e vështirë. Në bursën e Milanos aksionet bankare ishin të hënën humbëset e mëdha.
Banka Monte dei Paschi di Siena ka nevojë për pesë miliardë para të freskëta – gati nëntë herë më shumë se sa vlen vetë kjo bankë aktualisht në treg. Unicredit shpreson të mbledhë deri në 13 miliardë euro, pra aq sa e ka vlerën e saj aktuale në treg.
Në rast se bankat nuk e mbledhin dot kapitalin që u nevojitet do të duhet që ato t’i shpëtojë shteti italian. Por kjo është mjaft e vështirë për shkak se borxhi i Italisë është rreth 130 për qind.

Krizë e re për Eurozonën?
Carsten Brzeski, kryeekonomist i bankës ING Diba thotë se sa i përket Eurozonës nuk ka pse të kemi shumë frikë, sepse borxhet e shtetit italian mbarten kryesisht prej italianëve dhe prandaj ata nuk do t’i shesin bonot e tyre të thesarit. Po ashtu përqindjet e interesit për momentin janë tepër të ulëta.
Brzeski është po ashtu optimist, se nëse qeveria e re italiane do të drejtohet prej ndonjë teknokrati që do të ketë mbështetjen e gjerë në Parlament, ai mund të nisë edhe një reformë në sektorin bankar dhe do ta bëjë këtë ndoshta edhe më mirë se Renzi.
Kurse Marcel Fratzscher, shef i institutit më të madh studimor ekonomik gjerman “DIW” në Berlin, mendon se gjendja në Itali përbën rrezik për të gjithë eurozonën, dhe se Italia mund të jetë guri i parë i dominosë për një Evropë më të dobët, me më pak rritje ekonomike dhe paqëndrueshmëri më të madhe në tregjet financiare.