BE parashikon se Franca, Italia dhe Spanja nuk do të përmbushin objektivët e buxheteve

Franca, Italia dhe Spanja ka të ngjarë të mos unden të përmbushin objektivat e buxhetit të Bashkimit Evropian këtë vit dhe vitin e ardhshëm nëse nuk ndërmarrin ndonjë veprim urgjent të qeverisë, treguan parashikimet e Komisionit Evropian.
Borxhet e tepërta dhe deficitet në tre ekonomitë më të mëdha të jugut të Mesdheut të Eurozonës, në një kohë kur parashikimet e liderit të bllokut, Gjermanisë tregojnë shëndetin e vrazhdë fiskale, mund të nxisin debat të mëtejshëm në se ekzekutivi i BE-së duhet të aplikojë apo jo penalitte.
Portugalia ka gjithashtu të ngjarë të të jetë në shkelje të rregullave të buxhetit të BE-së.
Rritja e eurozonës do të jetë më e ngadalshme se sa pritej, me prodhimin e brendshëm bruto që është zgjeruar 1.6 për qind këtë vit dhe pritet të zgjerohet në1.8 për qind vitin e  ardhshëm, krahasuar me 1.7 për qind në vitin 2015, tha  Komisioni – një performancë e çalë në një kohë kur politikat e BQE-së për shtypjen e parave janë nën presion nga Berlini.
Parashikimet e PBB-së për vitet 2016-2017 shënonin 0.1 pikë më poshtë nga ato në shkurt. Komisioni përjetoi një rritje më të ngadaltë në Kinë dhe partnerë të tjerë të tregtisë, rritje të tensioneve globale dhe çmime të paqëndrueshme të naftës, si dhe pasigurinë nëse Britania, ekonomia e dytë në BE, do të votojë për tu larguar apo jo nga blloku në referendumin e muajit të ardhshëm.
Parashikimet e Komisionit, së bashku me planet afatmesme rreth konsolidimit fiskal paraqitur nga qeveritë muajin e kaluar do të shërbejë si bazë për vendimin e  Komisionit, në gjysmën e dytë të majit, rreth faktit në se do të avancojë me  procedurën disiplinore kundër atyre shteteve të cilat janë në kundërshtim me rregullat.
Sipas rregullave, ‘mprehur’ në kulmin e krizës së borxhit Sovran të eurozonës, qeveri që vazhdimisht dështojnë për të përmbushur obligimet rreth deficitin ose reduktimit të borxhit të tyre ka të ngjarë të përballen me penalitete.