Si po persekutohen bashkitë e fituara nga PD

Fatmir GUDA

Qëllon që Edi Rama të jetë edhe “llaf mbajtur”, duke mos i hedhur pas krahëve të gjitha premtimet që u dha shqiptarëve. Në më pak se një vit, ashtu siç tha, AI u provoi diskriminim financiar atyre shqiptarëve, që nuk e votuan në vendoret e 2015-ës. Shefi i “rilindjes” e mbajti vëth në vesh votën që 15 bashki në vend konfirmuan fituese Partinë Demokratike, dhe pa e bërë dysh, i “qerasi” ato me buxhete qesharake, pa ç’ka se banues të tyre janë qytetarë të lirë në bindje, të djathtë, të majtë apo paparti. Varfërisë së ekonomive familjare në këto 15 bashki edhe pse përfaqësojnë komunitete masive banorësh si Shkodra, Kukësi, Lezha, Kamza, Vora, Pogradeci, Bilishti, Mallakastra e Përmeti, zotri kryeministri u bëri peshqesh edhe një pushtet vendor të rënuar, i cili gjithashtu për shkak të rikonfigurimit së territorit, nuk është në gjendje të përballojë as shpenzimet e veta, e jo më t’u shërbejë cilësisht qytetarëve. Kështu, ai zgjodhi t’u japë atyre një leksion “shembullor” për rebelimin e shfaqur, duke mos ju nënshtruar oreksit të pangopur të pushtetit, që njësoj si në motet e “nënës parti”, fitorja i shijonte vetëm në shifrat 99.99%.
Në fakt, për hir të së vërtetës, nuk është se në bashkitë e PS dhe aleatëve të saj ka plasur bollëku e paraja e madhe, por gjithsesi atyre u duhet që të ngelen të kënaqura krahasuar me njësitë ku qeverisin demokratët, pasi trajtimi i shpërndarjes së grandit transfertë e pa kushtëzuar dhe transfertë e kushtëzuar me anë të Fondit të Zhvillimit të Rajonit, u bë si të ishte plaçkë lufte dhe jo sipas formulës mbi numër popullsie apo në bazë studimesh fizibiliteti të projekteve. Për më tepër që shumica e këtyre fondeve tek bashkitë e majta janë koncentruar kryesisht me dedikim paracaktim në përmbushje të “merakut” të kahershëm dhe afeksionit të kryeministrit ish-kryebashkiak, për maskim fasadash e llustraboje nëpër qendra të kufizuara qytetesh dhe asfare nuk po u jepet vëmendje problematikave reale që shqetëson komunitetet e tyre, siç është fjala vjen uji i pijshëm apo uji për vaditjen si dhe nevoja imediate për kullimin e tokave bujqësore, të cilat dhe kanë ndikim direkt, jo vetëm në ekonomitë familjare, por edhe ekonominë kombëtare.
E ndërsa ende nuk janë larguar nga memoria të bërtiturat dhe të ulëriturat e zotit Rama në fushatën e vendoreve, shesh më shesh të çdo qyteti për fitore “publiçitare” dhe mosvotim të kandidatëve për kryebashkiakë të PD, të cilët siç justifikonte kryetari i qeverisë, nuk do i trokisnin në zyrë për projekte dhe probleme të tjera komunitare. Megjithqë realiteti paszgjedhor u pasua nga sjellja maksimalisht aktive e kryebashkiakëve të djathtë, duke ju përgjigjur pozitivisht çdo thirrje dhe eventi qeveritar, të gatshëm edhe me një mori projektesh vendore të paraqitura për financim, me shpresën për një reflektim të mundshëm ndaj qëndrimit të vjetër që pat mbajtur me zë dhe figurë kreu i qeverisë. Por ja që as lepe-peqja, as shpresa nuk kryhen punë as kësaj here, pasi Edi Rama e ka ndarë mendjen që papërjashtim tek të gjitha bashkitë e fituara nga PD në një mënyrë rreptësisht konsekuente të aplikohet me ashpërsi dhe urrejtje patologjike një embargo financiare që do t’i vendoste në situata kritike të zgjedhurit në krye të tyre, me synimin final për t’i dështuar ata në lidhje me angazhimet politike që kanë ndërmarë përballë qytetarëve që i votuan. Ky është modeli i huazuar prej vehtes, të cilin kreu i ekzekutivit e aplikoi jo pa rezultat tek Bashkia e Tiranës, në kohën që ajo qeverisej nga Lulzim Basha, ku vetëm me barriera dhe bllokim, fabrikoi për konsum elektoral fabulën se PD nuk di të qeverisë.
Fakti i klimës armiqësore ndaj bashkive që drejtohen nga opozita e djathtë, solli reagimin e pritshëm të të zgjedhurve të tyre. Më herët dhe qartazi, me anë të një letre publike drejtuar kryeministrit nga kryebashkiakja e Shkodrës, njëkohësisht kryetarja e Shoqatës së Bashkive të Shqipërisë apo dhe deklaratat e kryetarëve të Kamzës, Lezhës etj, të cilët nuk kanë hezituar të kërkojnë mbështetjen e qeverisë, kanë pohuar që edhe pse kanë depozituar një numër të konsiderueshëm projektesh të miratuar sipas prioriteteve  prej këshillave  bashkiakë respektivë, kanë hasur në veshin e shurdhët të qeverisë, e cila më shumë kujdeset t’i turpërojë kryebashkiakët e PD, në vend që t’u zgjasë atyre dorën e bashkëpunimit.
Dënimi kolektiv për shkak të “fajit” të vetëm se nuk i dhanë votat partisë së Edi Ramës është edhe një “premtim i mbajtur” i kryeministrit; edhe një marrifet për ta treguar opozitën si shkaktare të keqqeverisjes në gati 30% të territorit. Por, që në ditën e gjykimit elektoral të 2017-ës, të mund t’i pijë ujë teoria e drejtimit të gishtit të fajit tek kundërshtari, do t’i duhet së pari të gjejë një mënyrë për ta mbuluar diellin me shoshë, nën dritën e të cilit i duket lakuriq edhe Shqipëria tjetër, Shqipëria e bashkive socialiste, të cilat edhe pse nuk shihen me syrin e njerkës, reflektojnë dukshëm efektet negative të trashëguara prej keqqeverisjes qëndrore.
Në fakt, pushteti vendor përveçse po vuan me shumë zorr proçesin e implementimit të një reforme territoriale të njëanshme dhe me mjaft probleme serioze, kurrsesi nuk mund të mendohej që do të katandisej në ditë të hallit pikërisht prej kryeministrit ish-kryebashkiak 3 herë mandatuar, i cili larg mllefit dhe urrejtjes që duhej ta karakterizonte për kundërshtarin politik, i takonte të krijonte rregulla të drejta për të mos lejuar politizim të qeverisë lokale dhe të krijonte kushte për t’u gjendur më afër njësive të pamundura dhe jo vetëm pranë atyre të fituara prej partisë së vet. Duhej ta bënte këtë hap z.Rama, qoftë edhe për të reflektuar pendesë për qëndrimin refraktar dhe intimidues që shfaqi në zgjedhjet lokale 2015 ndaj qytetarëve, ku duke dashur të ndikonte tek vullneti i tyre i kërcënoi ata, se nga paratë e taksave që paguajnë nuk do përfitonin asgjë, nqs do votonin Partinë Demokratike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here