Ishulli sovran…

Kujtimi i predominimit global, Kanali i La Manshit si barrierë, një ndjenjë e caktuar superioriteti… Historiani Brendan Simms na shpjegon pikëpamjen angleze lidhur me botën. Ka...

Euro? Një ide e pakuptimtë

Një intervistë me Ashoka Mody Ashoka Mody, Profesor i Ekonomisë në Princeton University dhe ish drejtues pranë Fondit Monëtar Ndërkombëtar, konfirmon atë që ekonomistët dinë,...

Jeta, karriera dhe sekretet e një prej grave më të fuqishme të botës

Një intervistë në 360 gradë me Christine Lagarde Kur e takojmë në selinë franceze të Fondit Monetar Ndërkombëtar, Christine Lagarde është jashtëzakonisht e eksituar. «Brenda...

Sa vlen një pashaportë

Lëvizja lirisht në të gjithë botën është një privilegj për kë jeton në Perëndim apo që ka para për të blerë shtetësinë e një...

Na ishte një herë Libia…

Në vitin 1939 Uashingtoni, Londra dhe Moska ndanë të ardhmen e vendit afirkan. Roma dhe roli i Kombeve të Bashkuara. Ngjitja në pushtet e...

Pse Game of Thrones është serial i majtë

George R. R. Martin ka dashur të zbulojë sesi i ka lindur ideja e sagës së madhërishme të tij: po ecja në një pyll,...

“Identiteti gjerman, AfD-ja dhe atmosfera e Veimarit”

Një bashkëbisedim me Andreas Wirsching, Drejtor i Institutit të Historisë Bashkëkohore të Mynihut Më 3 tetor të 1990 janë bashkuar dy shtete apo dy kombe? Në...

Midis Atlantikut dhe Rusisë nuk ka më hapësirë për diplomacinë

Është një rregull shekullor i fuqive detare që t’i “izolojnë” armiqtë e tyre me një gardh të përbërë nga sanksione ekonomike, rrethim ushtarak, dënim...

“Bibi” Netanyahu, një histori e shkurtër

Ishte viti 1997 kur Ari Shavit, një gazetar i së përditshmes “Haaretz”, shkroi një artikull me titull “Viti i urrejtjes për Bibi”. Kjo urrejtje...

Në Mat, tek bukuria e pamat’…

Fltura AÇKA “UN TE PAGESONT PREMENIT ATIT ET BIRIT ET SPERTIT SENIT”. Kjo është formula shqipe e Pal Engjëllit, e gjendur mes radhëve të një duzine...