5 gabimet ushtarake që kanë vendosur fatin e Luftës së Dytë Botërore

1.Vonesa aleate në mbrojtjen e Skandinavisë  Tashmë nuk kishte më çfarë të bëhej. Trupat aleate më 18 qershor 1940 ua rihipën anijeve me ngut dhe...

Eretz Israel. Hebrejtë kthehen në Tokën e Premtuar

Më 14 maj të vitit 1948 u mbyll drama mijëvjecare e diasporës hebreje. "Shiko Tokën e Kanaanit, thotë Zoti, që unë do ua jap në...

Një shqiptar në podiumet e teatrit belg…

Elona Zhana «Çdo gjë ka filluar dy vite e gjysëm më parë kur Zenel Laçi, me nje dosje plot shkrime poshtë krahu, mes të cilave...

Si  Churchill dhe Stalini vendosën fatin e Europës

Ndarja e zonës qendrolindore europiane dhe i asaj ballkanike në Konferencën e Moskës në tetorin e 1944. Qe cinizëm i vërtetë (siç besojnë shumë...

“Bashkimi Europian është perandori”

Një intervistë me Wolfgang Streeck  Kanë kaluar 2 vjet qysh kur qeveria ka aktivizuar procesin e Nenit 50. Tashmë Britania e Madhe duhet të jetë...

Ka dështuar Bashkimi Europian konstruktivist i Maastricht, jo ideja e Europës

Një intervistë me Corrado Ocone Corrado Ocone, filozof, gazetar dhe eseist, është një prej intelektualëve më të gjallë e më heterodoksë që ekzistojnë në Itali....

Si Deep State e ndaloi një President amerikan t’i tërhiqte trupat nga Koreja

Presidenti Carter donte që t’i tërhiqte trupat tokësore amerikane nga gadishulli. Deep State nuk qe dakord. Me Presidentin amerikan Donald Trump që shpreh edhe një...

Afërsi dhe divergjenca midis sovranëve të Gjirit Persik

Princat trashëgimtarë të Arabisë Saudite dhe të Emirateve të Bashkuara Arabe ndajnë objektivin e rimodelimit të rajonit. Ama strategjitë e tyre janë shumë të...

Ishulli sovran…

Kujtimi i predominimit global, Kanali i La Manshit si barrierë, një ndjenjë e caktuar superioriteti… Historiani Brendan Simms na shpjegon pikëpamjen angleze lidhur me botën. Ka...

Euro? Një ide e pakuptimtë

Një intervistë me Ashoka Mody Ashoka Mody, Profesor i Ekonomisë në Princeton University dhe ish drejtues pranë Fondit Monëtar Ndërkombëtar, konfirmon atë që ekonomistët dinë,...