Konsensus politik, në Gjermani vetëm me një kontratë pune

546
Feierstunde des Deutschen Bundestages aus Anlass des 100. Geburtstages des ehemaligen Bundestagspräsidenten D. Dr. Herman Ehlers, CDU/CSU Fraktion, (1950-1954)., Am Rednerpult Wolfgang Thierse, SPD, Bundestagspräsident, Abgeordnete, MdB und die Berliner Cellhamoniker, Regierungsbank, Bundesratsbank, Adler vorne, Totale Ordnungsnummer: 1401083 Ereignis: Gedenkstunde, Fest/Feier Gebaeude: Reichstagsgebäude, Plenarsaal Fotograf: Siegfried Büker Bildnachweis: Deutscher Bundestag/Siegfried Büker Nutzungsbedingungen: http://www.bundestag.de/wissen/archiv/sachgeb/bilda/bildnutz.html Es werden nur einfache Nutzungsrechte eingeräumt, die ein Recht zur Weitergabe der Nutzungsrechte an Dritte ausschließen

Një lajm ka mbërritur për të gjithë ata shqiptarë që duan të shkojnë drejt Gjermanisë. Tashmë nuk do t’ju duhen më viza pune për të qëndruar në Gjermani, por veç një kontratë pune. Partitë e koalicionit në Gjermani kanë rënë dakord për një projektligj të ri për të lehtësuar mundësitë e emigrimit për punëtorët e vendeve jo anëtare të BE, njoftuan sot paradite mediat vendase atje.
Ministria e Brendshme, e Punës dhe ajo Ekonomike ranë dakord për rregullat e reja, pas një kompromisi të tetorit, duke i dhënë fund mosmarrëveshjeve brenda koalicionit qeverisës.
Sipas Suddenutsche Zeitung, një nga momentet e rëndësishme të ligjit është se punëdhënësit gjermanë duhet të garantojnë se nuk kanë gjetur një punëtor tjetër nga BE para se vendin e punës t’ia ofrojnë një emigrant tjetër.
Ligji do të lehtësojë dhe kufizimet që i kanë dhënë përparësi të ashtuquajturve “profesione të ngushta” që kanë më shumë vende të lira si për shembull infermierët apo kujdesi për të moshuarit.
Sipas gazetës “Handelsblatt”, Kosova do të përfitojë pasi ka shumë të papunë dhe kanë të drejtë të punojnë në Gjermani. Rregullat e reja janë të aplikueshme që nga 8 janari 2019. Qytetarët do të punojnë me dokumente të shteteve ku jetojne, por me një kontratë të garantuar punësimi nga punëdhënësi si dhe një nivel të caktuar të gjuhës gjermane. Në këtë listë vendesh përfituese është Kosova dhe Shqipëria