Hahn: Nëse nuk arrestohen peshqit e mëdhenj, BE ndërpret procesin e negociatave me Shqipërinë

406
Commissioner for European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations Johannes Hahn addresses the media after the European Union (EU) - Turkey ministerial political dialogue meeting at Ankara Palace in Ankara on January 25, 2016. / AFP PHOTO / ADEM ALTAN

Komisioneri për Zgjerimin në Bashkimin Europian, Johanes Hahn është treguar skeptik për hapjen e e negociatave me Shqipërinë.
Në një intervistë të dhënë për median gjermane “Stuttgarter-Zeintung”, Johanes Hahn ka kërkuar arrestimin e “peshqve të mëdhenj”. Gjithashtu ai deklaroi se nëse nuk do të ketë arrestime politikanësh, BE mund të ndërpresë procesin e negociatave me Shqipërinë.
“Unë mund ta kuptoj skepticizmin, por gjithashtu nuk them se Shqipëria dhe ish-Republika Jugosllave e Maqedonisë janë tashmë të gatshme për pranim.
Megjithatë, reformat e nevojshme mund të arrihen më së miri gjatë procesit të pranimit. Merrni shembullin e korrupsionit.
Nga pikëpamja ligjore, të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor kanë një situatë ligjore që është e krahasueshme me tonat.
Por, në bisedimet e pranimit, i kushtojmë vëmendje faktit se ligjet zbatohen gjithashtu, rastet e korrupsionit vërtet sjellin para drejtësisë peshqit e mëdhenj që nuk kursehen. Pa progres në këtë drejtim, ne mund të ndërpresim negociatat.
Pra, ne mund të kapërcejmë gjendjen akoma të pakënaqshme të sistemeve ligjore në Shqipëri dhe ish-Republikën Jugosllave të Maqedonisë kur të fillojmë bisedimet e pranimit”, deklaroi Hahn.